13 Φεβρουάριος 2015, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2015, 19:23

Ο Ακύλας από τον Πόντο και η Πρίσκιλλα: Οι Άγιοι των ερωτευμένων

  • Ο Ακύλας από τον Πόντο και η Πρίσκιλλα: Οι Άγιοι των ερωτευμένων

Ο Άγιος Βαλεντίνος μπορεί να έχει αναδειχθεί παγκοσμίως στον επίσημο Άγιο των ερωτευμένων αλλά και η Ορθοδοξία, οι Έλληνες και ο Πόντος, έχουν τους δικούς τους Αγίους που μάλιστα οδηγήθηκαν στο θάνατο αγαπημένοι.

Ο λόγος για τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι που  κατοικούσε στην Κόρινθο εξασκώντας το επάγγελμα του σκηνοποιού και των οποίων η αγάπη έμελλε να περάσει στην αιωνιότητα.

Ο Ακύλας με όνομα που στα λατινικά παραπέμπει στη λέξη «αετός», μετέβη στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας αναζητώντας καλύτερη τύχη και ερχόμενος στη Ρώμη εγκαταστάθηκε στην εβραϊκή φτωχογειτονιά.

Κάποια στιγμή ο δρόμος του διασταυρώθηκε με την Πρίσκιλλα- που προέρχεται από το λατινικό priscus (εκλεκτός) και στα ελληνικά σημαίνει Πολύτιμη, Διαλεχτή, Ακριβή- και δεν άργησε η στιγμή που παρά τις αντιδράσεις των γονιών της παντρεύτηκαν εγκαινιάζοντας την αρχή μιας δυνατής αγάπης που τους κράτησε δεμένους για μια ολόκληρη ζωή παρόλο που δεν απέκτησαν παιδιά.

Όταν ο απόστολος Παύλος επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος ένιωσε τόσο συνεπαρμένο από το φλογερό του λόγο ώστε αποφάσισαν να βαπτισθούν από αυτόν ακολουθώντας τον στις περιοδείες του ως βοηθοί του. Μετά από πολλές περιπέτειες μαζί του, θα καταλήξουν πάλι στη Ρώμη του Νέρωνα και αργότερα θα συλληφθούν και θα αποκεφαλιστούν από τους διώκτες του χριστιανισμού. Από την Εκκλησία μας τιμώνται στις 13 Φεβρουαρίου ως Μάρτυρες.