13 Φεβρουάριος 2015, 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2015, 18:51

Το app του Αγίου Όρους για… μοναχούς και επισκέπτες!

  • Το app του Αγίου Όρους για… μοναχούς και επισκέπτες!
    Φωτ.: αρχείο Αγιορείτικης Φωτοθήκης

Τη δική του εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα έχει αποκτήσει εδώ και καιρό το Άγιον Όρος, ωστόσο η νέα αναβάθμισή της και το δωρεάν κατέβασμα την έκαναν και πάλι δημοφιλή μεταξύ… μοναχών και επισκεπτών!

Η εφαρμογή, το app πιο απλά, δίνει τη δυνατότητα να έχει κάποιος στο κινητό του πληροφορίες για το παλαιό αλλά και το νέο ημερολόγιο με ταυτόχρονη παρουσίαση των εορτών τους, των νηστειών που ισχύουν κάθε ημέρα και τους βίους όλων των αγίων. Επίσης υπάρχει λεπτομερής τηλεφωνικός κατάλογος του Αγίου Όρους ενώ έχουν καταγραφεί και οι αγιορείτικες πανηγύρεις όλων των ιερών σκηνωμάτων καθώς τα ψυχωφελή γνωμικά από τη σοφία των Πατέρων.

Την εφαρμογή έχει δημιουργήσει η εταιρεία AST με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να διευκολύνει τους 300.000 επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο η Αθωνική Πολιτεία, αλλά και γενικά τους πιστούς. Τα στοιχεία τα έχουν παραχωρήσει οι πατέρες της Ιεράς Μονής Παντοκράτορα του Αγίου Όρους με τον όρο το «κατέβασμα» να είναι δωρεάν.


Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο App Store για iPhone και στο Google Play για συσκευή Android

Σύμφωνα με τον διευθυντή της AST Γιάννη Θεοδωράκη, η ιδέα προέκυψε από προσωπική εμπειρία. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάθε φορά που ο ίδιος αλλά και στελέχη της εταιρείας επισκέπτονταν το Άγιο Όρος διαπίστωναν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε χρηστικές πληροφορίες αν ήθελαν, για παράδειγμα, να νοικιάσουν ένα αυτοκίνητο.

Σκέψη της εταιρείας είναι στο μέλλον να μεταφράσει τις πληροφορίες της εφαρμογής και στις σλαβικές γλώσσες, για τους αλλοδαπούς επισκέπτες του Αγίου Όρους.