13 Φεβρουάριος 2015, 12:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2015, 11:46

Δικαστική καταδίκη του τουρκικού «Μαξίμου» για διαρροή απόρρητου εγγράφου

  • Δικαστική καταδίκη του τουρκικού «Μαξίμου» για διαρροή απόρρητου εγγράφου
    Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που δικαιώθηκε από τα τουρκικά δικαστήρια

Μια πρωτοφανή ετυμηγορία εξέδωσε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας αποδίδοντας «σοβαρό σφάλμα» στην απόφαση του πρωθυπουργικού γραφείου προ επταετίας, το 2008, να δημοσιοποιήσει απόρρητο «φάκελο» του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κόμμα CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αποφάσισε μάλιστα να επιβάλλει και πρόστιμο, υπό μορφή αποζημίωσης που θα καταβληθεί στον Κιλιτσντάρογλου.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν η εφημερίδα Bugün δημοσίευσε δυσφημιστικά στοιχεία για τον πρόεδρο του CHP, τα οποία περιλαμβάνονταν σε έκθεση μιας επιτροπής στρατιωτικών (BÇG) που σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, παρακολουθεί την κυβέρνηση και δουλειά της είναι να διατηρεί παράνομα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Ο θιγόμενος στράφηκε δικαστικά κατά της Bugün αξιώνοντας και αποζημίωση 50.000 τουρκικών λιρών αλλά ο... λαγός βγήκε από άλλο καπέλο. Δικαστήριο της Άγκυρας ζήτησε από το πρωθυπουργικό γραφείο να στείλει αντίγραφο της απόρρητης έκθεσης, πράγμα που εκείνο έπραξε. Αποδείχτηκε έτσι ότι δεν ήταν ερήμην της κυβέρνησης που κυκλοφόρησε το υλικό αυτό. Στη συνέχεια ο Κιλιτσντάρογλου μήνυσε το τουρκικό... «Μαξίμου» για διαρροή απορρήτου εγγράφου, πράξη που συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Το Ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη λοιπόν ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά παραβίασε συνταγματικά δικαιώματα ενός πολίτη, κάτι που δεν θα πρέπει να συμβαίνει ούτε στο όνομα της ασφάλειας.