13 Φεβρουάριος 2015, 10:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2015, 10:19

Λεονταρισμοί για την Ουκρανία παρά τη συμφωνία εκεχειρίας

  • Λεονταρισμοί για την Ουκρανία παρά τη συμφωνία εκεχειρίας

Μπορεί η εκεχειρία μεταξύ Ουκρανίας και φιλορώσων ανταρτών να υπογράφηκε από την Ομάδα Επαφής στο Μινσκ αλλά δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται.

Μάλιστα το Κίεβο υποστηρίζει ότι χθες τα ξημερώματα και λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ, περίπου 50 άρματα μάχης και οχήματα με βαρέα όπλα διείσδυσαν από τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος. Από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αντάρτες εξακολουθούν να κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις για συνέχιση των επιθέσεων και κάνουν λόγο για τουλάχιστον 24 νεκρούς στρατιώτες και άμαχους πολίτες στην ανατολική Ουκρανία «πριν στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές των ηγετών».

Οι πληροφορίες για συνέχιση των εχθροπραξιών παρά την υπογραφή εκεχειρίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση Γερμανίας και Γαλλίας.

Η Άγκελα Μέρκελ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι εάν δεν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός ενδέχεται να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ωστόσο είπε ότι εάν η συμφωνία τηρηθεί, προοδευτικά και υπό προϋποθέσεις θα αρθούν οι ήδη υπάρχουσες κυρώσεις.

Για επιπλέον μέτρα κατά της Μόσχας μίλησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εάν κριθεί απαραίτητο ώστε να πιεστεί η Μόσχα να διατηρήσει την ειρήνη στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου χθες είπε ότι η ΕΕ θα ξαναρχίσει τριμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα και το Κίεβο για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Στόχος είναι να αποφευχθεί τον ερχόμενο χειμώνα μια ενεργειακή κρίση παρόμοια με αυτήν των τελευταίων μηνών, όταν η ΕΕ χρηματοδότησε εν μέρει την προμήθεια της Ουκρανίας με αέριο.

Ουκρανία και Ρωσία θα ελέγχουν από κοινού τα σύνορα, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, μέχρι το τέλος του 2015.

Την ίδια ώρα η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύεται να εκταμιεύσει «έως και» 2 δισεκατομμύρια δολάρια προς την Ουκρανία, στο πλαίσιο του προγράμματος διεθνούς βοήθειας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε το ΔΝΤ για το Κίεβο.

Η βοήθεια θα προέλθει από ένα «μείγμα οικονομικών εργαλείων» και θα επικεντρωθεί στους φτωχούς πολίτες και τις «σημαντικές» μεταρρυθμίσεις που το Κίεβο πρέπει να εφαρμόσει στους τομείς της ενέργειας και της μάχης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σημειώνει η Τράπεζα σε δελτίο Τύπου της.

Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία στο Μινσκ

  • Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ ένα λεπτό μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, στις 15 Φεβρουαρίου.
  • Από τις 16 Φεβρουαρίου και σε διάστημα δύο εβδομάδων θα πρέπει να έχει αποσυρθεί ο βαρύς οπλισμός. 
  • Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και αμνηστία στους εμπλεκόμενους στις μάχες. 
  • Απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος. Αφοπλισμός των παράνομων ομάδων. 
  • Η Ουκρανία θα πρέπει να άρει τους περιορισμούς στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές.
  • Συνταγματική μεταρρύθμιση προκειμένου να αποκεντρωθούν οι περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες μέχρι το τέλος του 2015. 
  • Ουκρανία και Ρωσία θα ελέγχουν από κοινού τα σύνορα, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, μέχρι το τέλος του 2015.