13 Φεβρουάριος 2015, 08:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2015, 08:29

Τσίπρας: Ξεχάστε Μνημόνιο και Τρόικα πάμε για λύση τη Δευτέρα

  • Τσίπρας: Ξεχάστε Μνημόνιο και Τρόικα πάμε για λύση τη Δευτέρα
    Ο Αλέξης Τσίπρας ενώ απαντάει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να απαντήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις της Άνγκελας Μέρκελ που αργά την Πέμπτη το βράδυ, δήλωσε πως όχι μόνο το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ αλλά και πρέπει να επεκταθεί!

Ηταν οι πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής όταν ο Αλέξης Τσίπρας απαντούσε στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση «ξεχάστε το Μνημόνιο. Ξεχάστε την Τρόικα. Δεν υπάρχουν». Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός βάζοντας το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών παραδέχτηκε ότι έγινε ένα βήμα αλλά η μητέρα των μαχών για την Ελλάδα είναι η ερχόμενη Δευτέρα και στόχος είναι να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Μιλώντας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, στη συνέντευξη Τύπου για τις διαπραγματεύσεις των δύο τελευταίων ημερών ο πρωθυπουργός είπε ότι «τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν μέσα και έξω από την Ελλάδα σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας αν η κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και ολοκλήρωση του Μνημονίου ή σε περίπτωση που δεν δεχόμασταν την πρόταση για κοινό ανακοινωθέν του Eugrogroup. Δεν τα υπογράψαμε, δεν επήλθε καμία καταστροφή. Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη διαβούλευση με καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται, πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».

«Στο βαθμό που έχουμε δανειακές υποχρεώσεις θα είμαστε σε επικοινωνία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να βρίσκουμε βιώσιμες λύσεις»

Εξήγησα, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι έχουμε σχέδιο συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο που δεν διαταράσσει τους κανόνες για δημοσιονομική ισορροπία, δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων.

Αναφερόμενος στον κρίσιμο συνδυασμό για να υπάρξει συμβιβασμός, είπε ότι θα πρέπει να αφορά την τήρηση των δύο βασικών αρχών, δηλαδή της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών κανόνων. Συμπλήρωσε, μάλιστα ότι δεν αισθάνθηκε απομονωμένος καθώς ήταν πολλοί αυτοί Ευρωπαίοι ηγέτες που είπαν ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση στις ελληνικές θεσεις.

Η έννοια της Τρόικα δεν υπάρχει πια, επανέλαβε μετά από σχετική ερώτηση, υποστηρίζοντας ότι το ίδιο υποστήριξε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Εμείς θα επικοινωνούμε με τους θεσμικούς μας εταίρους. Η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με την ΕΕ. Στο βαθμό που έχουμε δανειακές υποχρεώσεις θα είμαστε σε επικοινωνία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να βρίσκουμε βιώσιμες λύσεις».

Ερωτηθείς για τη στάση του Ισπανού πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε με έμφαση - επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει - ότι «ο Ραχόι ήταν λίγο ανήσυχος όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο και θα ήθελα να του το εξηγήσω και προσωπικά. Δεν δικαιούται κανείς να εκφράζει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες διακυβεύοντας το κοινό ευρωπαικό μέλλον. Τα εσωτερικά πολιτικά του προβλήματα ο κάθε ηγέτης θα τα λύσει αν εφαρμόζει πολιτικές που γίνονται αποδεκτές από τους πολίτες της χώρας του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ