12 Φεβρουάριος 2015, 19:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2015, 18:57

Με άκρα μυστικότητα η απολογία της Λίτσας Βλαστού για το κύκλωμα των νονών

  • Με άκρα μυστικότητα η απολογία της Λίτσας Βλαστού για το κύκλωμα των νονών
    Ο Παναγιώτης Βλαστός (φωτογραφία) είχε προσπαθήσει να βγάλει από τη μέση την ξαδέρφη του όταν εκείνη έχασε 250.000 ευρώ που της είχε εμπιστευτεί

Σε χώρο εκτός των δικαστηρίων και χωρίς την παρουσία δικηγόρων απολογήθηκε πριν από λίγες ημέρες η Λίτσα Βλαστού, η πρώτη ξαδέρφη του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού και το «βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση του κυκλώματος νονών με στρατηγείο τις φυλακές Κορυδαλλού.

Η γυναίκα-κλειδί, που τελικά κρίθηκε προφυλακιστέα, βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας καθώς πριν από λίγο καιρό ήταν στόχος βομβιστικής ενέργειας έξω από το σπίτι της με εντολή Βλαστού. Αυτή ήταν και η αφορμή που την έκανε να στραφεί στις Αρχές αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για τη δράση του κυκλώματος.

Η Λίτσα Βλαστού, την οποία ο ξάδερφός της προσπάθησε να τη βγάλει από τη μέση όταν έχασε 250.000 ευρώ που της είχε εμπιστευτεί, στην απολογία της είπε ότι διαχειριζόταν τα χρήματά του για τρία χρόνια. «Από την απαγωγή Παναγόπουλου 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ήταν περίπου 800.000 ευρώ, τα οποία ήταν κυρίως από τοκογλυφίες. Από όλα αυτά όμως τα 110.000 ευρώ ήταν νόμιμα από κληρονομιά του πατέρα του», φέρεται να είπε.

Στην απολογία της η Λίτσα Βλαστού επανέλαβε όλα όσα έχει ισχυριστεί στις επτά προανακριτικές της καταθέσεις για πρόσωπα και γεγονότα. Ρόλος της –φέρεται να είπε– ήταν να συντονίζει τη δράση του κυκλώματος βάσει των οδηγιών του βαρυποινίτη και έναντι αμοιβής. «Από το Μάιο του 2011 ο Παναγιώτης Βλαστός άρχισε να μου δίνει 600 ευρώ σαν "μισθό" για τις υπηρεσίες που του προσέφερα, και από το Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 μου το αύξησε σε 1.000 ευρώ τον μήνα», ανέφερε.

Το κατηγορητήριο που βαρύνει την πρώτη ξαδέρφη του Βλαστού είναι βαρύ και έτσι με σύμφωνη γνώμη δικαστών και εισαγγελέων κρίθηκε προφυλακιστέα. Ακόμα ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί το πού θα κρατηθεί ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή της.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν σε απολογίες τόσο ο Παναγιώτης Βλαστός όσο και οι βαρυποινίτες Βασίλης Στεφανάκος και Γιάννης Σκαφτούρος, οι οποίοι –σύμφωνα με τη δικογραφία– ήταν η ηγετική ομάδα του κυκλώματος.

Αναμένεται επίσης να βρεθούν για απολογία στο ανακριτικό γραφείο ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος και ο πρώην διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτήρης Εμμανουήλ, κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που κρατήθηκε προσωρινά στην ΣΤ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Στον τελευταίο, η δικογραφία αποδίδει ρόλο «πληροφοριοδότη» του Βλαστού για τους εύπορους κρατούμενους της εν λόγω πτέρυγας.