12 Φεβρουάριος 2015, 17:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2015, 17:22

Νταβούτογλου για Σεπτεμβριανά αλλά και με αίτημα για τζαμί στη Θεσσαλονίκη

  • Νταβούτογλου για Σεπτεμβριανά αλλά και με αίτημα για τζαμί στη Θεσσαλονίκη
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με διάθεση... αυτοκριτικής και με πρόσκληση επιστροφής όσων έφυγαν εξαιτίας της συμπεριφοράς του τουρκικού κράτους, εμφανίστηκε στο δείπνο με τους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία, ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Τούρκος πρωθυπουργός καταδίκασε τα Σεπτεμβριανά που στοχοποίησαν τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. «Δεν είναι δυνατό να ξεχάσουμε τις πληγές των γεγονότων της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου. Δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε τις εικόνες εκείνες των δρόμων της Κωνσταντινούπολης», είπε χαρακτηριστικά.

Νταβούτογλου: Όλοι οι πολίτες, όποια και αν είναι η καταγωγή τους, που έφυγαν από την Τουρκία εξαιτίας των ρήξεων που βιώθηκαν το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, να επιστρέψουν.

Σημείωσε ακόμα ότι ήδη έχουν γίνει πολλές νομικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των κοινωνικών σχέσεων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με πιο σημαντική την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των ευαγών ιδρυμάτων (βακουφίων).

Βέβαια, ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά την τόση...συμπάθεια, έβαλε στο τραπέζι τους νέους σχεδιασμούς της Άγκυρας στους οποίους υπάρχει και η λειτουργία τζαμιού στη Θεσσαλονίκη. «Γιατί στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει τζαμί ως αρχιτεκτόνημα, δεν λειτουργεί;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι η εβραϊκή και η χριστιανική παράδοση είναι έντονα συνδεδεμένη με την ισλαμική. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς έχουν αναμειχθεί οι πολιτισμοί των Εβραίων και των Ρωμιών, αυτοί συνιστούν την ιστορία μας», κατέληξε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.