13 Φεβρουάριος 2015, 11:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2015, 10:27

Το κόκκινο κρασί καίει το λίπος και βελτιώνει το συκώτι

  • Το κόκκινο κρασί καίει το λίπος και βελτιώνει το συκώτι
    Φωτ.: ΕΡΑ/ Fredrik von Erichsen

Στο αποτελεσματικότερο κάψιμο λίπους και στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας των υπέρβαρων ατόμων μπορεί να συμβάλει η κατανάλωση κόκκινου κρασιού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής μελέτης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ελλαγικό οξύ που περιέχεται στα σταφύλια - αλλά και στις φράουλες, τα βατόμουρα και τα ρόδια- μείωσε δραστικά την ανάπτυξη των υπαρχόντων λιποκυττάρων και το σχηματισμό νέων αυξάνοντας το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στα ηπατοκύτταρα.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, της Φλόριντα και της Νεμπράσκα των ΗΠΑ, η θετική επίδραση του κόκκινου κρασιού δεν μεταφράζεται και σε απώλεια κιλών.

Θα πρέπει να το δούμε ως εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση της παχυσαρκίας.

Η συγκεκριμένη μελέτη που διεξήχθη υπό τον δρ Νιλ Σάι, βιοχημικό και μοριακό βιολόγο στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, συμπληρώνει παλαιότερο πείραμά του στο πλαίσιο του οποίου υπέρβαρα ποντίκια παρουσίασαν βελτίωση στην υγεία τους όταν έλαβαν εκχύλισμα κόκκινων σταφυλιών Βουργουνδίας (ποικιλία pinot noir) που επίσης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού.

Στο πείραμα αυτό που είχε διάρκεια 10 εβδομάδες, τα ζώα ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά και παρουσίασαν τα ίδια ακριβώς μεταβολικά προβλήματα που εμφανίζονται σε πολλά υπέρβαρα άτομα που ακολουθούν καθιστική ζωή. Όπως προέκυψε, όσα πειραματόζωα λάμβαναν συγχρόνως το εκχύλισμα σταφυλιού, συσσώρευσαν λιγότερο λίπος στο ήπαρ και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Nutritional Biochemistry.