12 Φεβρουάριος 2015, 17:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2015, 17:20

Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης και τα σχέδιά του για μια ζώσα ιστορική μνήμη των Ποντίων (βίντεο)

  • Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης και τα σχέδιά του για μια ζώσα ιστορική μνήμη των Ποντίων (βίντεο)

Ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Φωτιάδης δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού αποτελεί κεφάλαιο για τη διανόηση του ποντιακού ελληνισμού. Παρά το γεγονός ότι σύντομα θα συνταξιοδοτηθεί μετά από μακρά καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο, η αναζήτησή του για πνευματικές δράσεις που θα συμβάλουν στη διατήρηση της ζώσας ιστορικής μνήμης είναι διαρκής.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η έκδοση του έργου του για την Ποντιακή Γενοκτονία στα ρωσικά, από το ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Το έργο είναι ήδη στο τυπογραφείο και αναμένεται εντός των επομένων ημερών. Στη συνέντευξή του στην κάμερα του pontos-news.gr και στον Π. Σαββίδη, ο Κ. Φωτιάδης αναφέρεται στην περιπέτεια που γνώρισε αυτό το έργο λόγω πιέσεων που ασκήθηκαν προς τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ αποκαλύπτει και τι σκέφτεται για την έκδοσή του στην τουρκική γλώσσα.

Μιλά επίσης για πρόσφατο συνέδριο που έγινε στη Μόσχα στο οποίο συμμετείχε, αποκαλύπτοντας πράγματα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της πιθανότητας αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Αρμενία. Και τέλος ξετυλίγει τα σχέδιά του για τη δημιουργία Κέντρου Μελετών και Ερευνών Ποντιακού και Παρευξείνιου Ελληνισμού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που θα συγκεντρώσει όλο το προσωπικό του αρχείο και θα συντελέσει να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορία.