12 Φεβρουάριος 2015, 15:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2015, 15:30

Γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη

  • Γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη
    Με καφέ, γλυκό του κουταλιού και μουσική ξεκινούν την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στην Πάτρα, αλλά το βράδυ συνεχίζουν με κοψίδια

Μπορεί να ανησυχούμε για το τι έγινε στο Eurogroup και εάν οι Ευρωπαίοι εταίροί μας συνωμοτούν για να μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη, αλλά τα σχέδιά μας για απόψε κανείς δεν θα μας τα χαλάσει. Εξάλλου μια φορά το χρόνο είναι η Τσικνοπέμπτη!

Η Τσικνοπέμπτη είναι εκείνη η μία Πέμπτη του χρόνου, τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου την κρεατινή, όπου όλες οι διατροφικές ατασθαλίες επιτρέπονται αρκεί να έχουν ολίγον από... τσικνισμένο κρέας.

Κι αυτό μόνο μέχρι την Κυριακή, γιατί από Δευτέρα αρχίζει η Τυρινή εβδομάδα και επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση γαλακτοκομικών και ψαριού.


Κάθε ελληνικό σπίτι θα τσικνίσει σήμερα

Σημασιολογικά, η λέξη «Τσικνοπέμπτη» περιέχει τον όρο «τσίκνα» που υποδηλώνει την μυρωδιά του ψημένου κρέατος. Ημερολογιακά εορτάζεται έντεκα ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτώντας και επισήμως την προετοιμασία των χριστιανών ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. Τσικνοπέμπτη θεωρείται η μέρα έναρξης της περιόδου της Αποκριάς, που σημαίνει αποχή από το κρέας.

Πώς γιορτάζεται στην Ελλάδα

Στην Πάτρα αναβιώνει το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσων είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Για αυτό ντύνεται νύφη και με την συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματα της.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την Κυριακή της Απόκρεω. Εκείνη την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά μια κότα και εκείνη ανταποδίδει στέλνοντας μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.


Τσικνοπέμπτη στις Σέρρες

Στις Σέρρες (φωτο) ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω. Στο τέλος της τελετής κάποιος από την παρέα αναλαμβάνει τα προξενιά ανακατεύοντας τα κάρβουνα που καίνε με ένα μεγάλο ξύλο.

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας, τελούνται τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» ή αλλιώς «Κουτσομπολιά» ή «Πέτε Γόλια» όπου σύμφωνα με την παράδοση οι γυναίκες στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν στην ντοπιολαλιά τους. Το έθιμο τελειώνει με την συνοδεία καντάδων.

Στην Πελοπόννησο σφάζουν γουρούνια και φτιάχνουν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα π.χ. λουκάνικα, παστό και τσιγαρίδες.

Και στο σπιτικό του, όπου κι αν βρίσκεται, ο καθένας γιορτάζει τσικνίζοντας ό,τι του βρίσκεται. Καλή διασκέδαση!