12 Φεβρουάριος 2015, 14:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2015, 14:51

Η Τουρκία μετακινεί λείψανα από ομαδικούς τάφους στα Κατεχόμενα!

  • Η Τουρκία μετακινεί λείψανα από ομαδικούς τάφους στα Κατεχόμενα!
    Στιγμιότυπα από εκδηλώσεις συγγενών των αγνοούμενων της Άσσιας (φωτ.: assia.org.cy)

Να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση λειψάνων από ομαδικούς τάφους στα Κατεχόμενα, να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και να αποζημιώσει τις οικογένειες των αγνοούμενων καλεί την Τουρκία με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με ψήφους 543 ψήφους υπέρ, 43 κατά και 62 αποχές οι ευρωβουλευτές επικύρωσαν το ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού όλες οι πολιτικές ομάδες σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοούμενων της Άσσιας στο χωριό Ορνίθι της κατεχόμενης Κύπρου.

Στο Ορνίθι –γεγονός που καταδικάστηκε από το ευρωκοινοβούλιο– έγινε εκταφή σε τέσσερις χώρους, δύο εκ των οποίων ήταν πηγάδια και χώροι ομαδικής ταφής. Υπάρχουν δε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι δύο ομαδικοί τάφοι είχαν ανοιχθεί στο παρελθόν και ότι τα λείψανα αφαιρέθηκαν σκόπιμα και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Ευρωκοινοβούλιο: Κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των οικογενειών των αγνοουμένων που δεν έχουν μάθει τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι.

Το κείμενο που εγκρίθηκε εξαιρεί μόνο τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο (ΔΕΑ) για την οποία τονίζεται ότι θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις δραστηριότητές της, δεδομένου ότι δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα δύο τρίτα των αγνοουμένων.