12 Φεβρουάριος 2015, 14:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2015, 14:19

Τα ευφάνταστα νέα πολιτικά συνθήματα της Βόρειας Κορέας

  • Τα ευφάνταστα νέα πολιτικά συνθήματα της Βόρειας Κορέας
    Στιγμιότυπο από παρέλαση στην πλατεία Κιμ Ιλ-σουνγκ της Πιονγιάνγκ (φωτ.: KCNA)

Τα 70 του χρόνια συμπλήρωσε φέτος το Κόμμα Εργατών Κορέας και η Πιονγκγιάνγκ αποφάσισε να γιορτάσει τη σημαντική αυτή επέτειο με πάνω από 300 νέα πολιτικά συνθήματα τα οποία μεταφρασμένα ξεπερνούν τις 7.000 λέξεις!

Τα συνθήματα, που καταλαμβάνουν πάνω από δύο σελίδες στη μεγάλου σχήματος εφημερίδα του κόμματος, καλούν τους πολίτες να βελτιωθούν σε σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα να φορούν «σχολικές ποδιές με περισσότερο στυλ» και «να καλλιεργούν σε ευρεία κλίμακα οργανικά προϊόντα».

Κάποια από τα συνθήματα συντάχθηκαν από κοινού με την στρατιωτική επιτροπή του κόμματος και έτσι δεν είναι περίεργο που οι γυναίκες των αξιωματικών καλούνται να γίνουν «εξαρτημένες βοηθοί των συζύγων τους»!

«Ας μετατρέψουμε ολόκληρη τη Βόρεια Κορέα σε μία σοσιαλιστική Νεραϊδοχώρα μέσα από την κοινή επιχείρηση του στρατού και του λαού!»

Άλλα πάλι δίνουν οδηγίες στη βιομηχανία: «Ας κάνουμε τη χώρα μία χώρα μανιταριών καθιστώντας την καλλιέργεια μανιταριών επιστημονική, εντατική και βιομηχανοποιημένη!» ή «Ας φυσήξει ο ισχυρός άνεμος από τις ιχθυοκαλλιέργειες σε όλη τη χώρα!».

Αν και στον υπόλοιπο κόσμο κάποια από τα συνθήματα της Βόρειας Κορέας μπορεί να ακούγονται γραφικά ωστόσο, τα περισσότερα, αντανακλούν τις μεγάλες ανάγκες του κράτους για την παροχή περισσότερου φαγητού στα παιδιά, τη σταθερή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Εδώ και χρόνια η Πιονγκγιάνγκ έχει υποσχεθεί να βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών που μαστίζονται από χρόνιες ελλείψεις εξαιτίας της διεθνούς απομόνωσης της χώρας.

Βέβαια από τα νέα συνθήματα δεν θα μπορούσε να λείψει η ρητορική που χρησιμοποιεί συχνά η Βόρεια Κορέα εναντίον των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. «Αν τολμήσει ο εχθρός να εισβάλλει στη χώρα μας εξοντώστε τους μέχρι τον τελευταίο, ώστε να μην επιβιώσει κανένας τους για να υπογράψει τη συνθήκη παράδοσής του», λέει ένα από τα καινούργια συνθήματα της χώρας.