12 Φεβρουάριος 2015, 08:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2015, 08:21

Όλα για όλα για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας

  • Όλα για όλα για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας
    O Γιάνης Βαρουφάκης κάνει δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Eurogroup

Όπως είχαμε αποκαλύψει η μητέρα των μαχών δεν ήταν το έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, αλλά αυτό που θα γίνει τη Δευτέρα. Στις Βρυξέλλες παίχτηκε απλώς το α’ ημίχρονο, σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται το δεύτερο ημίχρονο για να φτάσουμε στα... πέναλτι τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου. Εκεί που θα κριθούν όλα.

Χθες, πάντως δεν υπήρξε ούτε καν έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, πράγμα σπάνιο, για τέτοιες συνεδριάσεις μια και όπως ανακοίνωσε  ο επικεφαλής του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου δεν υπήρξε συμφωνία για τα κοινά συμπεράσματα παραπέμποντας σε περαιτέρω συζητήσεις έως την Δευτέρα.

Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για έντονη και εποικοδομητική συζήτηση στην οποία σημειώθηκε πρόοδο «αλλά όχι αρκετή για να υπάρξουν κοινά συμπεράσματα».  Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η παράταση του ισχύοντος προγράμματος αλλά ούτε εκεί υπήρξε κοινή συμφωνία.

Ερωτηθείς αν παρουσιάστηκε κάποιο πρόγραμμα, ο  Ντάισελμπλουμ είπε ότι «δεν μπήκαμε σε λεπτομερείς περιγραφές του περιεχομένου ενός προγράμματος απλά προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε τα επόμενα βήματα για τη Δευτέρα».

Παράλληλα διέψευσε τις πληροφορίες για αποστολή κλιμακίων τεχνοκρατών στην Αθήνα καθώς όπως είπε για να συμβεί αυτό «θα έπρεπε να έχουμε μια κοινή  βάση για το πώς θα ακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα».

Ενδεικτικό της έντασης που υπήρξε στις Βρυξέλλες ήταν ότι η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε σχεδόν τρεις ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
Το κλίμα όπως μεταφέρθηκε τα πρώτα λεπτά μετά το πέρας της συνεδρίασης από μετέχοντες υπουργούς άλλων χωρών στη συνεδρίαση ήταν ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε στενό πρέσινγκ σε δύο βασικά ζητήματα:

1. Πώς ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και

2. Γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση παρόλα αυτά συνεχίστηκε με πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τους  Βαρουφάκη και  Δραγασάκη, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, και συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν ότι προωθείται μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί τόσο εκείνους που επιθυμούν τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος όσο και την ελληνική πλευρά που διεκδικεί μια συμφωνία-γέφυρα.

Τι λέει η κυβέρνηση

Η εκτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι το κλίμα ήταν καλό και οι τοποθετήσεις μετριοπαθείς. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει, επίσης, ότι θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των Μνημονίων και έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο Eurogroup της Τετάρτης δεν υπήρχε συμφωνία. Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι παράταση του Μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή παραπέμποντας στη συνέχιση της διαβούλευσης προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Πληροφορίες ανέφεραν ωστόσο ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα εφαρμογή των συμφωνηθέντων και παράταση του προγράμματος ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες αποσύρθηκε από την ελληνική πλευρά και το αίτημα για κούρεμα του χρέους.

Η πρώτη αντίδραση σε αυτές τις πληροφορίες ήρθε από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή».

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι γερμανικές πιέσεις που ασκήθηκαν προς την Αθήνα προκειμένου να καταθέσει αίτημα τεχνικής παράτασης ήταν αφόρητες προσθέτοντας ότι είναι απαράβατη η «κόκκινη γραμμή» για μη παράταση του Μνημονίου.