12 Φεβρουάριος 2015, 00:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2015, 00:28

Επίτιμος διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Σμύρνης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

  • Επίτιμος διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Σμύρνης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πρύτανη και τον πρόεδρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Σμύρνης
  • Επίτιμος διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Σμύρνης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
    Η στιγμή της παραλαβής του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα της Κοινωνιολογίας
  • Επίτιμος διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Σμύρνης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
    Το διδακτορικό δίπλωμα του Πατριάρχη

Τη συμβολή και τις υπηρεσίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ανθρωπότητα και την προαγωγή του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών αναγνώρισε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης, τιμώντας τον με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος της Κοινωνιολογίας.

Συγκινημένος ο Πατριάρχης παρέλαβε την Τετάρτη το απόγευμα το διδακτορικό δίπλωμά του φορώντας την πανεπιστημιακή τήβεννο και υπογραμμίζοντας ότι το αντίδοτο στους πάσης φύσεως φονταμενταλισμούς είναι ο διάλογος. Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές που βρέθηκαν στο πανεπιστήμιο για να παρακολουθήσουν την τελετή είπε ότι κοιτάζοντάς τους αντλεί θάρρος και ελπίδα για το μέλλον, ενώ παράλληλα κάλεσε τους καθηγητές να εμπνεύσουν στους φοιτητές το πνεύμα ανοχής και ανεκτικότητας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης , αφού ευχαρίστησε το εκπαιδευτικό ίδρυμα για την τιμή προς το πρόσωπό του, πρότεινε τη διοργάνωση συνεδρίου, με τον τίτλο «Κτίζοντας Γέφυρες: Διαθρησκειακός Διάλογος , Οικοδόμηση Ειρήνης, Οικολογική Συνείδηση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Εκρέμ Ντεμιρτάπ, χαρακτήρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη πολύ σημαντικό πρόσωπο. «Δεν είναι μόνο ο πνευματικός ηγέτης 300 εκατ. Ορθοδόξων Χριστιανών, αλλά παγκόσμιος ηγέτης, ο οποίος εργάζεται για την εδραίωση της ειρήνης, του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε.

Οι πόλεμοι και τα εγκλήματα, τόνισε, στο όνομα της θρησκείας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Οι θρησκείες, συνέχισε, πρέπει να καλλιεργούν την αγάπη και την ειρήνη, αντί τον σπόρο της εχθρότητας. Ουδεμία θρησκεία, πρόσθεσε, επιτάσσει πολέμους. Γι΄αυτό, υπέδειξε, πρέπει να σεβόμεθα την θρησκεία των άλλων, όπως την δική μας. «Πολεμικά αεροσκάφη κάνουν, δυστυχώς , αερομαχίες πάνω από το όμορφο Αιγαίο, ενώ πρέπει να πετούν μόνο επιβατηγά αεροπλάνα και γλάροι», κατέληξε.

Ο πρύτανης Ογκιούζ Εσέν δήλωσε ότι αυξήθηκαν οι αντιπαραθέσεις διεθνώς και η Τουρκία, όπως και άλλες χώρες, υποφέρει από έλλειψη θρησκευτικής ανεκτικότητας και διαλόγου.

Στην τελετή αναγόρευσης παρέστησαν εκπρόσωποι των τουρκικών αρχών, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος, ξένοι διπλωμάτες, μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και άλλοι.