11 Φεβρουάριος 2015, 19:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2015, 21:17

Ένα Eurogroup για γερά νεύρα σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες

  • Ένα Eurogroup για γερά νεύρα σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες
    O Γιάνης Βαρουφάκης την ώρα που προσέρχεται στο Eurogroup (φωτ.: Julien Warnard / EPA)
  • Ένα Eurogroup για γερά νεύρα σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες
    Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Σύνταγμα (φωτ.: Γιάννης Κολεσίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την ώρα που χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, μεγάλων πόλεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κάθονταν στο τραπέζι για ένα ακόμα κρίσιμο Eurogroup με αντικείμενο την Ελλάδα.

Λίγο πριν από το ραντεβού του Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνομιλίες με τη σιδηρά κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. «Είχαμε μια καλή συνάντηση. Τον γνώρισα από κοντά και ανταλλάξαμε απόψεις», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ που μαζί με τον Πόουλ Τόμσεν λαμβάνει μέρος στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου οι Έλληνες αξιωματούχοι «είναι ικανοί, έξυπνοι και έχουν σκεφτεί για τα ζητήματά τους. Πρέπει να τους ακούσουμε».

Βαρουφάκης και Δραγασάκης συναντήθηκαν επίσης με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, και Τόμας Βίζερ.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν εξαιρετικά φειδωλός στις δηλώσεις του. Αρκέστηκε να εκφράσει τη βεβαιότητα του ότι η συνάντηση θα είναι εποικοδομητική και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.  

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντίθετα, φρόντισε να ξεκαθαρίσει νωρίς τις προθέσεις της Γερμανίας υπογραμμίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από αυτά που θα πει ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπληρώνοντας δηκτικά είπε: «Το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται από την τρόικα, την οποία προφανώς δεν μπορούμε να την λέμε τρόικα πια».

Απαισιόδοξος για το κατά πόσο η σημερινή συνεδρίαση, που αναμένεται να κρατήσει έως τις πρώτες πρωινές ώρες, θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα, εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο επικεφαλής του Eurogroup, αφού εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να μείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ότι δεν περιμένει σήμερα ένα αποτέλεσμα καθώς πρόκειται για την έναρξη των συζητήσεων. «Υπάρχει και άλλο Eurogroup τη Δευτέρα», δήλωσε με νόημα.

Στο ίδιο μήκος και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά.