11 Φεβρουάριος 2015, 16:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2015, 16:20

Το ραντεβού με τον Γκουρία και η αναχώρηση για Βρυξέλλες

  • Το ραντεβού με τον Γκουρία και η αναχώρηση για Βρυξέλλες
    Ο Αλεξης Τσίπρας με τον Άνχελ Γκουρία στη σημερινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)

Τελικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε από σήμερα για τις Βρυξέλλες για να είναι μαζί με το Γιάνη Βαρουφάκη στην πρωτεύουσα του Βελγίου στη μάχη του Eurogroup.

Ενδιαφέρον όμως είχε και η σύνθεση της ελληνικής αποστολής, καθώς μαζί με τον πρωθυπουργό θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο Aμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ο υπουργός Οικονομικών θα συνοδεύεται στο αποψινό έκτακτο Eurogroup από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος βρίσκεται ήδη από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη και η ειδική σύμβουλος του υπουργού, η γνωστή οικονομολόγος και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη.

Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Μετά τη συνάντηση που είχαν, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη δημιουργία κοινής μόνιμης επιτροπής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την κατάρτιση ενός Συμφώνου για την Ανάπτυξη, με στόχο την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενοι δεν τόλμησαν, επειδή «εμείς δεν έχουμε εξαρτήσεις και δεσμεύσεις με την ολιγαρχία».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τον ΟΟΣΑ για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, όχι στη βάση της «εργαλειοθήκης» αλλά των προγραμματικών δηλώσεων. Έκανε ακόμη λόγο για «νέα σελίδα» και «νέα σχέση» μεταξύ ΟΟΣΑ και Ελλάδας, με στόχο την προώθηση χρήσιμων μεταρρυθμίσεων ή «μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσωπο».

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι δεν θα υποδείξει ο ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση το τι πρέπει να πράξει, αλλά ο λόγος που βρίσκεται στην Ελλάδα είναι για να βοηθήσει.  «Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη, όχι μόνο στα λογιστικά βιβλία» είπε προσθέτοντας ότι κάποια από τα μέτρα θα χρειαστούν χρόνο για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.