11 Φεβρουάριος 2015, 15:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2015, 15:27

Λαβρόφ: Εάν μας ζητήσετε βοήθεια, είμαστε εδώ

  • Με πλούσια ατζέντα στην Αθήνα ο Λαβρόφ
    O υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ τον περασμένο Φεβρουάιο στην Μόσχα (φωτ.: Sergei Chirikov / EPA)

Τις ανησυχίες του για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ευρώπη διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Βλέπουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της αποσταθεροποίησης. Η Ελλάδα θέλει να εξηγήσει στους εταίρους της ότι όλα τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας, μέσω των διαπραγματεύσεων. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Από τη μεριά του ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε η Ρωσία εκτιμά την εποικοδομητική θέση της Ελλάδας στις σχέσεις Μόσχας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε στον ομόλογό του πως ελληνική αρχή είναι το ότι «η Ευρώπη πρέπει πάντα να δείχνει σεβασμό σε μια μεγάλη δύναμη που μπορεί –και πάντα έπαιξε, όταν ήταν δυνατό– έναν ειρηνικό ρόλο στην Ευρώπη».

Ρώσος ΥΠΕΞ: Θα εξετάσουμε το αίτημα βοήθειας προς τη χώρα σας εάν το καταθέσει η Ελλάδα.

Ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Ρωσία για τη σταθερή της θέση υπέρ της Κύπρου υπογραμμίζοντας ότι «η σχέση μας με τη Ρωσία είναι μια σχέση ειλικρινούς φιλίας».  Έναν ενιαίο χώρο ασφαλείας που θα εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό, βλέπει στις δύο χώρες ο Σεργκέι Λαβρόφ.