11 Φεβρουάριος 2015, 13:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2015, 16:14

Πούτιν, Ολάντ, Μέρκελ και Ποροσένκο στο Μινσκ για την Ουκρανία

  • Πούτιν, Ολάντ, Μέρκελ και Ποροσένκο στο Μινσκ για την Ουκρανία
    Γενική άποψη του προεδρικού μεγάρου στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου αναμένεται να γίνουν οι συνομιλίες των τεσσάρων ηγετών για την Ουκρανία (φωτ.: Tatyana Zenkovich / AΠΕ-ΜΠΕ)

Την ώρα που κλιμακώνονται οι πολεμικές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, σε διπλωματικό επίπεδο οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας θα καθίσουν σήμερα το απόγευμα στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Η τετραμερής συνάντηση κορυφής αποφασίστηκε έπειτα από μία εβδομάδα εντατικών διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά την ειρηνευτική πρωτοβουλία που ανέλαβαν Ολάντ και Μέρκελ. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, το γαλλογερμανικό δίδυμο σε τηλεφωνική επικοινωνία λίγο πριν από το ραντεβού του Μινσκ, αποφάσισε «να καταβάλλει κάθε προσπάθεια μέχρι τέλους».

Σε δηλώσεις του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε τη συνάντηση ως μια ύστατη ευκαιρία για διαπραγμάτευση. Ανέφερε δε ότι μεταξύ των ανεπίλυτων ζητημάτων είναι το μελλοντικό καθεστώς των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, ο μηχανισμός διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων της χώρας και οι όροι κατάπαυσης του πυρός.

Προκειμένου να μην δυναμιτίσει το κλίμα των συνομιλιών η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναβάλλει για μία εβδομάδα, έως τις 16 Φεβρουαρίου, τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, από τη μεριά του, τηλεφώνησε τη νύχτα της Τρίτης στον Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιώντας τον ότι εάν συνεχίσει την επιθετική του στρατηγική στην Ουκρανία «η Ρωσία θα δει το τίμημα να αυξάνεται».

Ρωσική διπλωματική πηγή δήλωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει 70% πιθανότητα οι Πούτιν, Ποροσένκο, Ολάντ και Μέρκελ να επιτύχουν μία συμφωνία για την ουκρανική κρίση. «Οι πρόεδροι δεν ταξιδεύουν στο Μινσκ χωρίς να υπάρχει λόγος», είπε χαρακτηριστικά.

Για το αποτέλεσμα των συνομιλιών αλλά και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο θα ενημερώσει αύριο τους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.