11 Φεβρουάριος 2015, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2015, 11:26

Σημαντικά θέματα στο τραπέζι της συνάντησης Λαβρόφ-Κοτζιά στη Μόσχα

  • Σημαντικά θέματα στο τραπέζι της συνάντησης Λαβρόφ-Κοτζιά στη Μόσχα
    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

Την ώρα που η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει μετρώντας αντίστροφα για το Eurogroup, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέπτεται τη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η συνάντηση των δύο υπουργών θα πραγματοποιηθεί στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις 12:00 (τοπική ώρα), και περίπου μισή ώρα αργότερα αναμένεται κοινή συνέντευξη Τύπου. Θα ακολουθήσει και γεύμα εργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ρωσίας.

Κυβερνητικές πηγές, σημειώνει το Πρώτο Θέμα, αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν έχει διάθεση πρόκλησης αναστάτωσης αλλά στόχος της είναι να ενισχυθεί η θέση της αναφορικά με τις γεωπολιτικές ζυμώσεις που έχουν επίκεντρο την Ουκρανία αλλά και να στηριχθούν οι θέσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Θα εξεταστεί και η συνεργασία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με τη χιλιετία παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος.

Ενόψει της συνάντησης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η ελληνορωσική συνεργασία «βασίζεται στην κοινότητα πολιτισμών και παραδόσεων, στις παρεμφερείς αντιλήψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας στη βάση της πολυπολικότητας».

Στο επίκεντρο της προσοχής των δύο υπουργών, εκτός της ενέργειας, «θα βρεθούν τα ζητήματα συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, της εκπαίδευσης και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι υπουργοί θα εξετάσουν δυνατότητες ενεργοποίησης των προσπαθειών για τη διεξαγωγή το 2016 του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία, καθώς και τη συνεργασία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με τη χιλιετία παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κοτζιάς και Λαβρόφ θα συζητήσουν επίσης τα προβλήματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, που προέρχεται κατά κύριο λόγο από το «Ισλαμικό κράτος» αλλά και τις προοπτικές για απεμπλοκή της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού, την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.