11 Φεβρουάριος 2015, 11:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2015, 11:10

Αντίστροφη μέτρηση για τη σύνοδο-φωτιά του Eurogroup

  • Αντίστροφη μέτρηση για τη σύνοδο-φωτιά του Eurogroup
    Aπό την πρόσφατη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα (φωτ.: ΕΡΑ/ Συμέλα Παντζαρτζή)

Η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο επίσημο crash test της κυβέρνησης με τους δανειστές και εταίρους μας ξεκίνησε.

Αν και «μητέρα όλων των μαχών», θεωρείται το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας μια και τότε αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση (αναμένεται να ξεκινήσει στις 6:30 μ.μ.) αλλά και η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στην ομιλία του στη Βουλή αλλά και στην ανάρτηση που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Facebook, δείχνοντας το κλίμα των συναντήσεων ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση πάει στις διαπραγματεύσεις έχοντας στο μυαλό της τους εκατομμύρια ανέργους, τους φτωχούς και όσους δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από την κρίση.

«Δεν θα πάμε μόνοι μας στις Βρυξέλλες αλλά έχοντας στο πλάι μας όλον τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Και χθες, εξάλλου, επανέλαβε ότι για μας δεν υπάρχει περίπτωση νέου Μνημονίου. Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πάει στις Βρυξέλλες προτείνοντας μια νέα συμφωνία -«γέφυρα» (ή όπως αλλιώς ονομαστεί) σε κοινή βάση, που δεν θα είναι επέκταση των υφιστάμενων δεσμεύσεων και εκκρεμοτήτων αλλά θα περιλαμβάνει τεχνικές διευκολύνσεις στην Ελλάδα για διάστημα 4 έως 6 μηνών.

Παράλληλα θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων «ελληνικής επιλογής» αλλά με προστιθέμενη αξία στην οικονομία και την κοινωνία, όπως π.χ. την αποδοτικότητα του δημοσίου, τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς κ.ά.,  καθώς και τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη μετάβασης από το Μνημόνιο στην μεταμνημονιακή εποχή, για να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα, να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ρευστότητα.

Όσο για τους Γερμανούς, διαμορφώνουν τις συμμαχίες τους με βάση την υλοποίηση της αξιολόγησης και του ήδη υφιστάμενου προγράμματος χωρίς να κάνουν βήμα πίσω. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα επιχειρήσει να βρεί τη χρυσή τομή και να μην τιναχθούν όλα στον αέρα.