11 Φεβρουάριος 2015, 10:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2015, 10:44

Οδηγίες για να μην γλιστρήσεις στο χιόνι

  • Οδηγίες για να μην γλιστρήσεις στο χιόνι
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος

Είναι ωραίο το χιόνι. Όταν βρίσκεσαι στη ζεστασιά του σπιτιού και παρακολουθείς από το παράθυρο τις χιονονιφάδες να στροβιλίζονται στον άνεμο πίνοντας συγχρόνως γουλιές από την αχνιστή σοκολάτα που έφτιαξες πριν από λίγο.

Τι χρειάζεται όμως να προσέξεις, όταν βγεις από το σπίτι για να πραγματοποιήσεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες, έτσι ώστε να μην βρεθείς πεσμένος στο έδαφος με σπασμένο χέρι ή πόδι;

Ακολουθώντας τις εξής συμβουλές μπορείς να παραμείνεις ασφαλής:

  • Αποφεύγουμε τα αθλητικά παπούτσια, τις μπότες με ίσιο πάτο και τα τακούνια και προτιμάμε τα μποτάκια με τρακτερωτή σόλα που γαντζώνονται στο χιόνι και δεν γλιστράνε.
  • Αν τα παπούτσια μας έχουν κορδόνια, ελέγχουμε συχνά ότι δεν λύθηκαν, καθώς μπορεί σε συνδυασμό με την ολισθηρότητα του εδάφους, να προκαλέσουν πτώση.
  • Προσέχουμε να πατάμε σε σημεία όπου το χιόνι είναι πιο φρέσκο και αφράτο ή σε σημεία που φωτίζονται από τον ήλιο, γιατί εκεί είναι πιο πιθανό να έχει λιώσει ο πάγος. Αντιθέτως δεν πατάμε εκεί όπου το νερό έχει παγώσει και είναι γυαλιστερό, διότι αυτά τα σημεία είναι πιο επικίνδυνα να πέσουμε χτυπώντας άτσαλα.
  • Περπατήστε αργά και σταθερά. Είναι προτιμότερο να φτάσει κανείς στον προορισμό του λίγο αργότερα από το να πέσει.
  • Προτιμήστε να περπατήσετε από τη μεριά του δρόμου όπου μπορεί κανείς να πιαστεί από κάποιον τοίχο ή από τα κάγκελα που υπάρχουν στα πεζοδρόμια αποτρέποντας μια ενδεχόμενη πτώση σε περίπτωση που χάσει την ισορροπία του.
  • Και για το τέλος μια πρακτική συμβουλή από το… σεντούκι της γιαγιάς. Πριν φύγετε από το σπίτι, ψεκάστε τον πάτο των παπουτσιών σας με λακ και με αυτόν τον τρόπο δεν θα γλιστράνε τόσο πολύ.