11 Φεβρουάριος 2015, 01:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2015, 01:20

Αλέξης Τσίπρας: Το Μνημόνιο ακυρώθηκε από την λαϊκή ετυμηγορία

  • Αλέξης Τσίπρας: Το Μνημόνιο ακυρώθηκε από την λαϊκή ετυμηγορία

Έχοντας προηγηθεί η επίθεση εφ’όλης της ύλης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει στον ίδιο τόνο.

«Εμάς δεν μας στηρίζουν ισχυροί παράγοντες μέσα και έξω από τη χώρα. Η μόνη μας στήριξη είναι εκείνη του ελληνικού λαού» είπε ξεκινώντας ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ περιγράφοντας την εμπειρία του από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αυστρία τόνισε ότι «δεν έχει ξαναγίνει ποτέ Έλληνας πρωθυπουργός να βρεθεί στην Αυστρία και να βρεθεί εν μέσω διαδηλώσεων συμπαράστασης Αυστριακών».

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει σε αυτή τη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά όλη η Ελλάδα, ο κάθε πολίτης ξεχωριστά ακόμα κι εκείνοι που έχουν υποχρεωθεί να μεταναστεύσουν έχοντας πληγεί από την ανεργία. «Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Ποιος μπορεί να ζητάει από μια κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι ο λαός της δεν είναι κυρίαρχος» είπε.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο ιστορικής καμπής. Όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη. Αυτό που θα κριθεί είναι αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να προχωρήσει μπροστά ή θα δώσει τη θέση της σε ένα καθεστώς τρόμου. Σε αυτή την κρίση η μικρή Ελλάδα παίζει τον κύριο ρόλο. Η μικρή Ελλάδα υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Σε αντίθεση με αρκετούς εταίρους μας που φαίνεται ότι θέλουν να παίξουν με την αποσταθεροποίηση προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με θετική ενέργεια» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σπεύδοντας να αναφερθεί στο οικονομικό βάρος που έχουν αναλάβει ορισμένοι εταίροι μας όπως η Γερμανία, «η ευρωπαϊκή Γερμανία, όχι η γερμανική Ευρώπη» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Τέλος στη λιτότητα για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Δεν ζητάμε άλλα χρήματα. Ζητάμε χώρο και χρόνο»

«Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά αλλά δεν είναι μόνη απέναντι σε όλους. Καταφέραμε να μετατρέψουμε το ζήτημα της Ελλάδας σε παγκόσμιο ζήτημα. Η χώρα απέκτησε υπόσταση, διεθνές κύρος και αξιοπρέπεια. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες διεξάγεται μια διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ από ελληνικές κυβερνήσεις από το 2009 και μετά» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας διευκρινίζοντας ότι δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο καθώς αυτό «ακυρώθηκε από τη λαϊκή ετυμηγορία».

Αυτό που διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση είναι η δανειακή σύμβαση. «Το Μνημόνιο δεν είναι η δανειακή σύμβαση. Το Μνημόνιο ήταν όχι το φάρμακο, ήταν η ευκαιρία που έψαχναν οι αγορές για να επιβάλλουν τις δομές, τις εργασιακές σχέσεις που ήθελαν δεκαετίες τώρα. Η δανειακή σύμβαση έχει αμοιβαίο συμφέρον τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές. Δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας» είπε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η σύμβαση πρέπει να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία.

Το υπάρχον χρέος δεν είναι βιώσιμο, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ μαθηματικά οδηγεί τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. «Το ζήτημα του χρέους δεν είναι ένα τεχνικό πρόβλημα. Είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Όσοι επιλέγουν το δρόμο της λιτότητας ανακυκλώνουν και γιγαντώνουν το χρέος. Τέλος στη λιτότητα για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Δεν ζητάμε άλλα χρήματα. Ζητάμε χώρο και χρόνο» διευκρίνισε.

Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά και την αντιπολίτευση είπε «μην μας ζητάτε κύριοι της μνημονιακής συμπολίτευσης να ζητήσουμε παράταση. Μη μας ζητάτε να κάνουμε τα ίδια. Για αυτό τον λόγο βρίσκεστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και εμείς στα έδρανα της κυβέρνησης. Πείτε κάτι πιο πρωτότυπο από το ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καταστρέψει την ελληνική οικονομία ενώ η μείωση δεν την κατέστρεψε».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Μαζί με τον λαό μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό. Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης. Σας καλώ να την λάβουμε και από την εθνική αντιπροσωπεία για να αγωνιστούμε αύριο για τον ελληνικό λαό πιο δυνατοί» 

 Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του άρχισε και η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.