10 Φεβρουάριος 2015, 22:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2015, 22:20

Θέμα κατοχικού δανείου έθεσε επισήμως ο Νίκος Κοτζιάς στο Βερολίνο

  • Θέμα κατοχικού δανείου έθεσε επισήμως ο Νίκος Κοτζιάς στο Βερολίνο
    Νίκος Κοτζιάς και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ

Λίγες ώρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έθεσε και επισήμως θέμα κατοχικού δανείου στον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός υπουργός από την πλευρά του επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση όσο αφορά στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Όπως είπε η Γερμανία γνωρίζει τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες «για τα αποτρόπαια συμβάντα στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44, αλλά νομικά δεν αλλάζει κάτι στην άποψή μας - παραμένουμε αμετακίνητοι στην άποψη ότι όλα τα θέματα αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατοχικών δανείων, είναι νομικά οριστικά διευθετημένα».

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Νίκος Κοτζιάς απηύθυνε έκκληση για συνεργασία προκειμένου «να δώσουμε ελπίδα στον ελληνικό λαό» και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα. Μπορεί να είναι φτωχή, αλλά είναι ισότιμο κράτος-μέλος. Έχουμε φωνή και δικαιώματα». Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ απάντησε ότι το Βερολίνο περιμένει με ενδιαφέρον τις συγκεκριμένες προτάσεις που θα καταθέσει η Ελλάδα τις επόμενες μέρες.