10 Φεβρουάριος 2015, 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2015, 19:00

Τι είπε στο τηλέφωνο ο Τσίπρας με Γιουνκέρ και Γκρούεφσκι

  • Τι είπε στο τηλέφωνο ο Τσίπρας με Γιουνκέρ και Γκρούεφσκι
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δέκα λεπτά κράτησε το τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιουνκέρ που –όπως τόνιζαν από το Μαξίμου– έγινε σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κομισιόν συνομίλησαν στα αγγλικά και επιβεβαιώθηκε ότι «οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτή γραμμή και συχνή επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει τελικά συμφωνία», όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Από το Μαξίμου πάντως δεν δίνονταν άλλες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των επαφών, ακριβώς επειδή καμιά πλευρά δεν θέλει να δημοσιοποιήσει αυτή την ώρα την πορεία και την όποια πρόοδο των συνομιλιών. 

Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, διέψευδαν στο Bloomberg ότι έχει καταθέσει πρόταση για ένα εξάμηνο πρόγραμμα-γέφυρα.

Το πρωί ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζάνι Πιτέλα, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη στήριξή του που εκφράστηκε και μέσα από άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα με τίτλο «Όχι στην τρόικα, ναι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο  Πιτέλα τον ενημέρωσε  ότι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν. Στον κύκλο των τηλεφωνικών αυτών επαφών ο Ευρωπαίος πολιτικός τόνισε την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής προκειμένου η λιτότητα να αποτελέσει παρελθόν.

Όπως έγινε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι στον οποίο επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο με τη γείτονα. Τόνισε δε στο συνομιλητή του ότι  πάγια θέση της Αθήνας είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.