10 Φεβρουάριος 2015, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2015, 19:49

Το Ποντιακό Ευρωπαϊκό Ζήτημα από το Μιχάλη Χαραλαμπίδη

  • Το Ποντιακό Ευρωπαϊκό Ζήτημα από το Μιχάλη Χαραλαμπίδη
    Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 21 ετών από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την ελληνική Βουλή, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ο άνθρωπος που είχε εισηγηθεί την αναγνώριση στην κυβέρνηση Α. Παπανδρέου ήδη από το 1989, μίλησε για το θέμα στη Σχολή Γονέων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης.

Τίτλος της ομιλίας του, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Συγκρότημα «Πλάτων» και την Ένωση Ποντίων Πιερίας, ήταν «Από το Δικαίωμα στη Μνήμη στο Ποντιακό Ευρωπαϊκό Ζήτημα».

Όπως είπε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης πρόκειται για ένα θέμα όχι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό που «συντέλεσε στις μελλοντικές εξελίξεις με το Κουρδικό, τις κοσμογονικές αλλαγές στην Τουρκία, την κρίση της τουρκικής ταυτότητας, την άνοιξη των λαών της Μικράς Ασίας -ιδιαίτερα των αυτόχθονων».

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τον σπουδαίο πανεπιστημιακό καθηγητή Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, ο οποίος ανέδειξε το ζήτημα με τον όρο «διωγμοί των Ποντίων».

Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι το 1980, είπε ο πολιτικός επιστήμονας-συγγραφέας, η Γενοκτονία των Ποντίων περίπου θεωρείτο απαγορευμένο θέμα. «Πιθανόν θα μπορούσε να δρομολογηθεί και να αναγνωριστεί αν συνειδητοποιούσαν οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι τις διαστάσεις που θα έπαιρνε ανάμεσα στα 1944-1948 που ίσως θα απέτρεπε τον εμφύλιο πόλεμο» πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τον σπουδαίο πανεπιστημιακό καθηγητή Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, ο οποίος ανέδειξε το ζήτημα με τον όρο «διωγμοί των Ποντίων» τις δεκαετίες ’50 και ’60 από τη Βιέννη.

Όσον αφορά στο θέμα της διεθνοποίησης του Ποντιακού, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως έπαιξε ρόλο αφενός το διαρκές ενδιαφέρον των Ποντίων, αφετέρου το παγκόσμιο ρεύμα ιδεών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που το προέβαλε. Μετά το 1994 και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας της Γενοκτονίας των Ποντίων, το Ποντιακό από περιορισμένο ζήτημα έγινε εθνικό και εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκό και διεθνές. Κι αυτό βοήθησε στον επανακαθορισμό της ταυτότητας σημερινών Ποντίων της Τουρκίας είτε εξισλαμισθέντων, είτε κρυπτοχριστιανών. Όπως αναφέρει το lefteria.blogspot.gr, η ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη έδωσε στο κοινό ευκαιρία για συζήτηση.