10 Φεβρουάριος 2015, 15:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2015, 15:05

Τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιουνκέρ και νέα μηνύματα Μέρκελ για Ελλάδα

  • Τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιουνκέρ και νέα μηνύματα Μέρκελ για Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα έχει στις 15:30 ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός που από το πρωί βρίσκεται σε συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες και υπουργούς για να ολοκληρώσει την ελληνική θέση, πρόκειται να ακούσει από τον Γιουνκέρ την πρότασή του, μια και φαίνεται ότι έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για να στρογγυλοποιηθούν οι γωνίες.

Αύριο, βέβαια, στο έκτακτο Eurogroup δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις μια και η Σύνοδος Κορυφής είναι την Πέμπτη και τη Δευτέρα το τακτικό Eurogroup, από όπου περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά της, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε από τον Καναδά τις «κόκκινες γραμμές» του Βερολίνου, θέτοντας το πλαίσιο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σε δηλώσεις την από την Οττάβα και έπειτα από τη συνάντησή της με τον Καναδό πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ, η Μέρκελ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας. Παράλληλα, τάχθηκε και πάλι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη σημειώνοντας ότι η γερμανική πολιτική προσανατολίζεται προς τα εκεί.

«Κι αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, και η πλειοψηφία των Ελλήνων το επιθυμεί», πρόσθεσε. Αναφορικά με την αυριανή διαπραγμάτευση και το μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε την Αθήνα να παρουσιάσει «συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν στο υπάρχον πρόγραμμα».