10 Φεβρουάριος 2015, 08:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2015, 08:29

Παρέμβαση φιλέλληνα Αμερικανού γερουσιαστή υπέρ της Ελλάδας

  • Παρέμβαση φιλέλληνα Αμερικανού γερουσιαστή υπέρ της Ελλάδας
    Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς

Διαβεβαιώσεις ότι οι αμερικανικές πολιτικές δανεισμού δεν θα κάνουν χειρότερη την τρομακτική οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ζητά ανεξάρτητος γερουσιαστής από την πολιτεία του Βερμόντ και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της αμερικανικής Γερουσίας.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του ο Μπέρνι Σάντερς ζητά  από την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν «να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφατα εκλεγμένοι ηγέτες στην Ελλάδα θα έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να τερματίσουν τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλα δεινά στους πολίτες». Και διαπιστώνει αυτό που συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βιώνουμε, ό,τι «τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο, η ανεργία βρίσκεται στο 25%, οι μισθοί έχουν μειωθεί αισθητά, οι υπηρεσίες υγείας έχουν καταστραφεί και πολλοί είναι αυτοί που ζουν τώρα σε απόλυτη φτώχεια».  

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν μπορούν να παραμείνουν άπραγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπονομεύει τη νέα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας, προκαλώντας αποπληθωρισμό και κινδύνους χρηματοπιστωτικής αστάθειας».

«H συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων που ήδη πάσχουν τρομερά».

Παράλληλα τονίζει ότι «ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δίκιο όταν πρόσφατα είπε για την Ελλάδα ότι "δεν μπορείς να συνεχίσεις να ξεζουμίζεις χώρες που βρίσκονται στο μέσο μιας ύφεσης". Σε κάποιο σημείο, θα πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική ανάπτυξης για να μπορέσουν (αυτές οι χώρες) να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και να εξαλειφθούν ορισμένα από τα ελλείμματά τους».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε να πιέσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την αποδοχή των πολιτικών της λιτότητας που οι Έλληνες απέρριψαν κατηγορηματικά» και ότι «η συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων που ήδη πάσχουν τρομερά».

Επίσης, κάνει αναφορά και στο γεγονός ότι «το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή ήρθε στην τρίτη θέση στις πρόσφατες εκλογές».

Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επισημαίνει ότι «θα ήταν ένα τρομερό λάθος» να ξεχαστεί η περίπτωση της Ελλάδας, θυμίζοντας παράλληλα τι έγινε με τη Γερμανία τη δεκαετία του 1920 και προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο φασισμό να έρθει στην εξουσία σε μια ευρωπαϊκή χώρα, λόγω της απροθυμίας μας να αντιστρέψουν επιζήμιες πολιτικές λιτότητας».

Ο Μπέρνι Σάντερς είχε στείλει ανάλογη επιστολή τον περασμένο μήνα και στην γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, «εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες» για την οικονομία στην Ελλάδα.