9 Φεβρουάριος 2015, 22:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2015, 22:01

Τι είπε ο Ομπάμα για την Ελλάδα και τι απάντησε η Μέρκελ

  • Τι είπε ο Ομπάμα για την Ελλάδα και τι απάντησε η Μέρκελ
    Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσινγκτον

Όσο κι αν προσπάθησε ο Μπαράκ Ομπάμα να πάρει μια θετική δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από το Βερολίνο να καταθέσει τις προτάσεις του για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, εντός της Ευρωζώνης. Ο Ομπάμα συνέχισε καλώντας όλες τις πλευρές, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ συνέδεσε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ανάπτυξη.

Ερωτηθείσα για την ελληνική κρίση αλλά και τη συνεργασία της με την νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση η Γερμανίδα καγκελάριος παραλίγο να ξεχάσει να απαντήσει!
Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Α, ξέχασα για την Ελλάδα… Την Τετάρτη θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει στο τραπέζι η Ελλάδα. Η γερμανική πολιτική από το 2010 έχει στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: θα πρέπει να προσπαθήσετε και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη. Τα προγράμματα αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. Περιμένω η Ελλάδα να έρθει με βιώσιμο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος παράλληλα, έκανε μνεία στην ανάκαμψη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που έχουν προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις [στο πλαίσιο των προγραμμάτων υποστήριξης των οικονομιών τους].

Οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα και της Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποιήθηκαν μετά τη συνάντησή τους, η οποία επικεντρώθηκε στα ζητήματα της Ουκρανίας και της παγκόσμιας ανάπτυξης.