Με «πακέτο» πέντε σημείων η Ελλάδα στο Eurogroup

  • Με «πακέτο» πέντε σημείων η Ελλάδα στο Eurogroup
    Φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Επιμένοντας στη «συμφωνία-γέφυρα», που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τους εταίρους ως «τεχνική παράταση», και ζητώντας χρόνο έως το τέλος Αυγούστου για τη διαμόρφωση ενός νέου συμβολαίου που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο, αναμένεται να προσέλθει η Ελλάδα στο τραπέζι του έκτακτου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Δεδομένου ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση στις έκτακτες συνεδριάσεις, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία στις 16 Φεβρουαρίου, στην επόμενη δηλαδή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Η ελληνική πλευρά ετοίμασε ήδη ένα «πακέτο» πέντε σημείων που σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει:  

  1. Μια συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.
  2. Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό.
  3. Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από εφέτος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ.
  4. Να ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτό και η διαπραγμάτευση για το χρέος, που μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού από swaps.
  5. Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση.

Η κυβέρνηση εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, καθώς και στο να είναι «ελαστικός» ο ELA, ανάλογα με τις ανάγκες.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ: Το κείμενο της ελληνικής πρότασης είναι «ριζοσπαστικό», αλλά «κόκκινες γραμμές» για να σταματήσει η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

Παράλληλα, ζητούμενο είναι να αξιοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν και από την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Ωστόσο, προσθέτουν ότι όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα ελεγχθούν.