Διαψεύδει η Κύπρος τα περί ρωσικών βάσεων στο έδαφος της

  • Κασουλίδης: Όχι σε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας με την Ε.Ε.
    (Φωτ. αρχείου: Παντελής Σαίτας / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη ήρθε η διάψευση των δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία η Λευκωσία έδωσε το πράσινο φως ώστε η Ρωσία να εγκαταστήσει δύο βάσεις στο έδαφος της.

Όπως έγραψε σήμερα η Rossiiskaya Gazeta, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σκοπεύει να κάνει τη σχετική προσφορά κατά τη διάρκεια της επίσης επίσκεψής του στη Μόσχα στις 25 Φεβρουαρίου. «Δεν υπάρχει –ούτε υπήρξε– κανένα θέμα ρωσικών αεροπορικών ή ναυτικών βάσεων κι η ρωσική πλευρά δεν έχει υποβάλει καν τέτοιο αίτημα», ήταν η απάντηση Κασουλίδη όταν ρωτήθηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ο Κύπριος υπουργός διευκρίνισε ότι αυτό στο οποίο αναφερόταν ο Νίκος Αναστασιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του, ήταν στην ανανέωση μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που αφορά στη συντήρηση του στρατιωτικού εξοπλισμού τον οποίο η Κύπρος είχε αγοράσει πριν από χρόνια. Πρόσθεσε δε ότι στο τραπέζι είναι και η αγορά ανταλλακτικών με βάση τα υπάρχοντα συμβόλαια.

Προς το παρόν τα ρωσικά πλοία μπορούν να χρησιμοποιούν τη βάση της Λεμεσού για ανεφοδιασμό και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» για ανθρωπιστικές αποστολές.

«Οι διευκολύνσεις μας θα είναι καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα όπως η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από τη Μέση Ανατολή, εφόσον προκύψει ανάγκη», κατέληξε ο Ιωάννης Κασουλίδης.