«Ξεχάστε τις γερμανικές αποζημιώσεις», λέει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

  • Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκε ο Γερμανός αντικαγκελάριος
    Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (φωτ.: Wolfgang Kumm / EPA)

Ένα μεγαλοπρεπέστατο «νάιν» ήταν η απάντηση του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας και αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για τις αποζημιώσεις από την εποχή της ναζιστικής κατοχής.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας στη συνεδρίαση του κόμματός του, είπε πως «τέτοια θέματα έχουν ρυθμιστεί οριστικά με τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν το 1990 στην ενοποίηση της Γερμανίας. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση το Βερολίνο να αποζημιώσει την Ελλάδα, ήταν κατηγορηματικός: «Η πιθανότητα είναι μηδενική».

Επέμεινε μάλιστα ότι με τη Συνθήκη «Δύο-συν-Τέσσερις» (που επισφράγισε την επανένωση της Γερμανίας), οι Σύμμαχοι παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους επί των ηττημένων του 1945. «Η Συνθήκη εγκρίθηκε και από την Ελλάδα», επέμεινε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, προσθέτοντας ότι δεν χρησιμεύει σε τίποτε να συνεχίζει κανείς σε αυτή την οδό.

Παρών στη συνεδρίαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ήταν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες πίεζαν την Αθήνα να ζητήσει μια παράταση του προγράμματος για λίγους μήνες, ώστε να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράταση και έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία», κατέληξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.