9 Φεβρουάριος 2015, 16:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2015, 16:26

Βαρουφάκης: Δεν θα πάω στις Βρυξέλλες ως «yes man»

Δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, άνοιξε τα χαρτιά του.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού ανακοίνωσε το τέλος της τρόικας, είπε χαρακτηριστικά: «Πάω στις Βρυξέλλες για να διεκδικήσω συμφωνία-γέφυρα, σεβόμενος τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας, αλλά όχι ως “yes man”».

Αν και παραδέχτηκε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται για παράταση του ελληνικού προγράμματος, εντούτοις –όπως είπε–κεκλεισμένων των θυρών και των μικροφώνων ακόμα και η ίδια η τρόικα παραδέχεται ότι το πρόγραμμα δεν αποδίδει. «Ήρθε η ώρα ό,τι λέγεται με μικρόφωνα κλειστά να ειπωθεί και με μικρόφωνα ανοιχτά», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Βαρουφάκης: Το φάρμακο που μας δίνουν οι δανειστές αν ήταν πικρό αλλά θεραπευτικό θα το έπινα ως πικρό ποτήρι. Αλλά το φάρμακο είναι τοξικό!

O υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευθεί με την τρόικα. Διευκρίνισε όμως ότι δεν αναφέρεται στους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) στους οποίους ανήκει η Ελλάδα, αλλά στο κλιμάκιο των τεχνοκρατών. «Έρχονται με αποικιακή συμπεριφορά και δεν έχουν εξουσιοδότηση να διαπραγματεύονται τη φύση του προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ενώπιον των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, εξήγησε γιατί ζητά μεταβατικό πρόγραμμα και δεσμεύτηκε για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρά βιώσιμα και εφικτά πρωτογενή πλεονάσματα και για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις.