9 Φεβρουάριος 2015, 15:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2015, 15:54

Τσίπρας από τη Βιέννη: Δεν θα γίνουμε η Ιφιγένεια

  • Στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου ο Αυστριακός καγκελάριος
    Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αυστρία (φωτ.: Ronald Schlager / EPA)
  • Τσίπρας από τη Βιέννη: Δεν θα γίνουμε η Ιφιγένεια
    Εν μέσω χιονοθύελλας, διαδηλωτές στο κέντρο της Βιέννης με πανό υπέρ της Ελλάδας (φωτ.: Georg Hochmuth / EPA)

Σαφή μηνύματα προς αυτούς που βάζουν την Ελλάδα στη θέση της Ιφιγένειας, θυσιάζοντάς την για το κοινό νόμισμα, έστειλε από τη Βιέννη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αν η Ελλάδα γίνει θυσία δεν θα φυσήξει ούριος άνεμος αλλά άνεμος καταστροφής για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία. Νωρίτερα, είχε ενημερώσει τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν για το σχέδιο που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους της «για την άρση του προσωρινού αδιεξόδου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία αρκετών δημοσιογράφων, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι το ελληνικό σχέδιο δεν επιβαρύνει με ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Τσίπρας: Όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει αποδεκτό το σχέδιό μας.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, από τη μεριά του, υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει ένας και μόνο σκοπός «και αυτός είναι να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις». Βέβαια, ο Βέρνερ Φάιμαν τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις της και να μην υπάρχουν συμπληρωματικά βάρη για τον φορολογούμενο. «Είναι επίσης κοινή ευρωπαϊκή υποχρέωση να βοηθηθεί η Ελλάδα. Δεν μπορεί κανείς να σώζει τις τράπεζες και να μην στρέφεται η προσπάθεια κατά της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και δημόσια τον Αυστριακό καγκελάριο για τη δήλωσή του πως «όσοι επενδύουν στην αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης θα πέσουν έξω». «Παίζουν με τη φωτιά της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού και της ανόδου της λαϊκής δεξιάς», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.