9 Φεβρουάριος 2015, 13:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2015, 14:04

Τούρκος ιστορικός αποκαλύπτει: Το τουρκικό κράτος άρπαξε τις περιουσίες των Αρμενίων την περίοδο της Γενοκτονίας

  • Τούρκος ιστορικός αποκαλύπτει: Το τουρκικό κράτος άρπαξε τις περιουσίες των Αρμενίων την περίοδο της Γενοκτονίας
    Αρμένικη εκκλησία στην Τραπεζούντα που μετατράπηκε σε χώρο δημοπράτησης των κατασχεμένων αγαθών

«Μαύρες σελίδες» οι γενοκτονίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, θύματα οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης των μειονοτικών πληθυσμών, που πολλοί επιχειρούν να φωτίσουν, εσχάτως μάλιστα και θαρραλέοι ιστορικοί της Τουρκίας.  

Ανάμεσά τους και ο Τούρκος ιστορικός Μεχμέτ Πολατέλ που προσφάτως παρουσίασε τη μελέτη του «Κατάσχεση της περιουσίας των Αρμενίων στη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων και μετά από αυτήν» στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Αρμενίας (AUA).

Ο Πολατέλ, που ειδικεύεται στην οθωμανική ιστορία και την πρώιμη περίοδο της Τουρκικής Δημοκρατίας, υποστηρίζει ότι η κατάσχεση των αρμενικών περιουσιών έγινε τόσο από το κράτος όσο και από μεμονωμένα άτομα. «Κρατικές υπηρεσίες, τοπικές αρχές καθώς μεμονωμένα άτομα, κυρίως Τούρκοι γείτονες των Αρμενίων» κατάσχεσαν τις περιουσίες εκείνων που εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους, και εις βάρος τους δεν υπήρξε καμία τιμωρία.

Τι απέγιναν οι περιουσίες των Αρμενίων

«Οι κατασχεμένες περιουσίες παραδόθηκαν σε μετανάστες, στρατιώτες που μόλις είχαν επιστρέψει από τους Βαλκανικούς Πολέμους, σε μουσουλμάνους επιχειρηματίες, ή χρησιμοποιήθηκαν από το ίδιο το κράτος για την κάλυψη των δικών του αναγκών. Τα ακίνητα των Αρμενίων, για παράδειγμα οι εκκλησίες, τα σχολεία και άλλα θεσμικά κτήρια, άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως αστυνομικοί σταθμοί, νοσοκομεία ή οπλοστάσια» γράφει ο Τούρκος ιστορικός.

Δυστυχώς, όμως, όλα αυτά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι δύσκολο να αποδειχθούν με έγγραφα γιατί η πολιτική της άρνησης της Γενοκτονίας έχει οδηγήσει στην καταστροφή πολλών ντοκουμέντων τα οποία έδειχναν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. «Τα δε αρχεία που έχουν διασωθεί δεν είναι προσβάσιμα στους ερευνητές» υπογραμμίζει ο Μεχμέλ Πολατέλ, ο οποίος ολοκληρώνει και σχετική διδακτορική διατριβή για το θέμα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Βέλγος κατέθεσε πρόταση αναγνώρισης της Γενοκτονίας

Την ίδια ώρα ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γκέρολφ Άνεμανς, πρώην πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Vlaams Belang κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο πρόταση ψηφίσματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, την οποία υπέγραψαν 32 ευρωβουλευτές.