9 Φεβρουάριος 2015, 13:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2015, 13:10

Πώς αντέδρασαν Γιουνκέρ και Γαλλία στις εξαγγελίες Τσίπρα

  • Πώς αντέδρασαν Γιουνκέρ και Γαλλία στις εξαγγελίες Τσίπρα
    Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην πρόσφατη επίσκεψή του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (φωτ.: ΕΡΑ/ Olivier Hoslet)

Τις πρώτες ευρωπαϊκές αντιδράσεις, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είχαμε σήμερα. Από τη μια ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τάχθηκε υπέρ μιας χρηματοδότησης-«γέφυρας» αλλά με τήρηση κανόνων, και από την άλλη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές όλες οι εξαγγελίες.

Σε δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του G20, ο  Μισέλ Σαπέν είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει μια χρηματοδότηση σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, γιατί χωρίς αυτήν «θα βρεθεί στο έλεος μιας κατάστασης πανικού στις αγορές», αλλά όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να πούμε απλώς “χρηματοδοτούμε”».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με το Reuters, πριν συναντήσει στο Βερολίνο την ηγεσία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έκανε δηλώσεις με τις οποίες διαμηνύει πως η Αθήνα «δεν πρέπει να περιμένει πως θα αποδεχθούμε απλά όλες τις εξαγγελίες της».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε πως ο πρωθυπουργός «απάντησε μόνο τμηματικά» στις ανησυχίες των Βρυξελλών μιλώντας από το βήμα της ελληνικής Βουλής.