9 Φεβρουάριος 2015, 11:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2015, 11:38

Χιονιάς βαρύς κατεβαίνει από τη βόρεια Ελλάδα

  • Χιονιάς βαρύς κατεβαίνει από τη βόρεια Ελλάδα

Χιονίζει από το πρωί στη Θεσσαλονίκη και σε όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα. Και σε περιοχές όπως ο Άγιος Αθανάσιος, ο Χορτιάτης, ο Λαγκαδάς, αλλά και στη Χαλκιδική, όπου η κίνηση στο ορεινό οδικό δίκτυο διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, στη Φλώρινα, την Κοζάνη και τα Γρεβενά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της χιονόπτωσης έμειναν αρκετά σχολεία κλειστά καθώς θα επικρατήσουν συνθήκες παγετού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Χαρακτηριστική είναι επίσης η εικόνα στα χιονοδρομικά κέντρα Πισοδερίου Φλώρινας, Καϊμακτσαλάν Πέλλας, Τρία - Πέντε Πηγάδια Ημαθίας, Βασιλίτσας Γρεβενών και Περτουλίου Τρικάλων όπου το φρέσκο χιόνι ξεπέρασε τα 40 εκατοστά.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Δυτικής Μακεδονίας κλειστά θα παραμείνουν σχολεία στους δήμους Φλώρινας, Πρεσπών και Βοΐου Κοζάνης, όπως επίσης και στη δημοτική ενότητα Ελλησπόντου Κοζάνης.

Ο υδράργυρος νωρίτερα το πρωί στη Φλώρινα έπεσε στους -4 βαθμούς, ενώ στην Πτολεμαΐδα και την Καστοριά το θερμόμετρο έδειξε -3 και -2 βαθμούς, αντίστοιχα.

Στους 4 βαθμούς Κελσίου, με υγρασία 56%, συννεφιά και βόρειο άνεμο, είναι η θερμοκρασία στο Κιλκίς, στην Έδεσσα, στην Κατερίνη, αλλά και στις Σέρρες, με τις ελάχιστες τιμές στις περισσότερες περιοχές να έχουν αγγίξει τους -2 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια στον δήμο Αμφίπολης, μετά τη σφοδρή χιονόπτωση που πλήττει την περιοχή από τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας στις Σέρρες, Γιώργο Καραγιαννίδη, εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών βρίσκονται από νωρίς το πρωί στις επαρχιακές οδούς Ροδολίβους, Πρώτης και Κρηνίδας, προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους και να διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων.

Οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας κατά τις πρωινές ώρες, εξαιτίας των συνθηκών παγετού, αλλά και ενδεχόμενων προβλημάτων ολισθηρότητας από τις χιονοπτώσεις.

Χιόνια και στο νομό Ιωαννίνων

Το χιονιά καλωσόρισαν οι κάτοικοι και του νομού Ιωαννίνων, όπου από τις 6 το πρωί χιονίζει και μέσα στην πόλη, με το θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς στο Μέτσοβο και -3 στο Ανατολικό Ζαγόρι.  Λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, στην Κόνιτσα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σήμερα. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων εργάζονται σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι και αποκλειστούν χωριά.