9 Φεβρουάριος 2015, 12:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2015, 12:09

Γιορτή Γραμμάτων της ΠΟΠΣ και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», με παιδικά χαμόγελα

  • Γιορτή Γραμμάτων της ΠΟΠΣ και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», με παιδικά χαμόγελα
    Στα πρόσωπα των παιδιών, στη Γιορτή Γραμμάτων, το ίδιο το μέλλον! (Φωτ.: Μιχάλης Παππούς)

Την καθιερωμένη Γιορτή των Γραμμάτων, στο πλαίσιο της οποίας βραβεύτηκαν αριστούχοι μαθητές, πραγματοποίησαν χθες στη Θεσσαλονίκη (στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον») η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους που έψαλε η βυζαντινή χορωδία «Παναγία Σουμελά» και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου και τον αντιδήμαρχο Κινητοποίησης Κοινωνίας Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος μετέφερε μήνυμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.


Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Νικοπολιτίδης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Γιώργος Τανιμανίδης, Χριστίνα Σαχινίδου

Στη συνέχεια, με γλαφυρό τρόπο, ο επιμελητής της Ποντιακής Εστίας και δάσκαλος Ευστάθιος Ταξίδης μίλησε για τη σημασία της Γιορτής των Γραμμάτων, ενώ τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον 90χρονο Δημήτρη Νικοπολιτίδη, επίτιμο λυκειάρχη, για την προσφορά του στην ποντιακή γλώσσα. Η πλακέτα δόθηκε στον Δ. Νικοπολιτίδη από τον πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργο Τανιμανίδη και τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλαφάτη.

Τη βασιλόπιτα έκοψαν από κοινού ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χαράλαμπος Αποστολίδης, για να ακολουθήσει χορευτική πανδαισία από νέους και νέες του συλλόγου «Ρίζες», οι οποίοι σαγήνεψαν τους παρευρισκόμενους με χορούς από τη Γεωργία.

Ποιήματα και ποντιακοί χοροί

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απαγγελία των ποιημάτων «Στους Τρεις Ιεράρχες» και «Στους εργάτες του πνεύματος». Το πρώτο απήγγειλε η μαθήτρια της ΣΤ΄ Δημοτικού Ελένη-Μαρία Φιλιππίδου και το δεύτερο η μαθήτρια της Ε΄ Δημοτικού Θεοδώρα Μουρατίδου.

Με συναίσθημα και με ιδιαίτερα «χρωματισμένη» τη φωνή της, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου απήγγειλε το πασίγνωστο «Πάρθεν», για να ακολουθήσει η παρουσίαση ποντιακών χορών από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων Αξιούπολης «Οι Τραντέλλενες».

Στο τέλος της εκδήλωσης η σκηνή του θεάτρου «Άνετον» πλημμύρισε από χαμογελαστά πρόσωπα μαθητών της Ε΄ και της ΣΤ΄ Δημοτικού οι οποίοι ανέβαιναν ένας-ένας κι έπαιρναν τιμητικές διακρίσεις για τις επιδόσεις τους στο σχολείο.

«Η γιορτή των γραμμάτων γίνονταν και στον Πόντο. Έτσι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και το Σωματείο “Παναγία Σουμελά” την διοργανώνουν κάθε χρόνο σε διάφορες πόλεις της χώρας και στο πλαίσιό της βραβεύουμε μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού, οι οποίοι είναι μέλη συλλόγων της Ομοσπονδίας μας. Επίσης, πιστεύουμε ότι μέσα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της γιορτής τα παιδιά γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους και αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις», ανέφερε στο pontos-news.gr η Χ. Σαχινίδου.

«Η συγκεκριμένη γιορτή σηματοδοτεί και θυμίζει αρχές και αξίες που κράτησαν όρθιο τον ποντιακό ελληνισμό, αδιάσπαστο μέρος του συνόλου του ελληνισμού.

»Το Σωματείο “Παναγία Σουμελά”, με ό,τι σημαίνουν αυτές οι δύο λέξεις και με την ευλογία της Παντάνασσας, θα συνεχίσει να υπηρετεί αρχές και αξίες», ανέφερε από την πλευρά του ο Γ. Τανιμανίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππούς