9 Φεβρουάριος 2015, 08:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2015, 08:18

Ο Τσίπρας στη Βιέννη και η Μέρκελ στο Λευκό Οίκο

  • Ο Τσίπρας στη Βιέννη και η Μέρκελ στο Λευκό Οίκο
    Η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα και της Άνγκελα Μέρκελ θα έχει πολύ... Ελλάδα

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ταξιδεύει σήμερα στην Αυστρία, το βλέμμα του όμως, όπως και ολόκληρης της κυβέρνησης θα είναι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η καρδιά της Αθήνας θα χτυπά στην Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα στο Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που έχει στο κυρίως πιάτο της την κρίση στην Ουκρανία και την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας, έχει και ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο Ομπάμα έχει υποστηρίξει δημόσια το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να χαλαρώσουν οι πολιτικές λιτότητας. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι «δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε τόσο μεγάλη ύφεση. Δεν επιχειρούμε να παρέμβουμε. Συμβουλέψαμε όλες τις πλευρές ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί», δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Υπάρχουν όρια στο πόση λιτότητα μπορεί να αντέξει μια κοινωνία».

Η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει τους ηγέτες της ευρωζώνης να συμβιβαστούν περισσότερο με την Αθήνα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι μια παρατεταμένη διαμάχη θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τέλος, στο πλαίσιο του χτισίματος συμμαχιών εν όψει τόσο του Eurogroup της Τετάρτης αλλά και της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάινμαν.

Η συνάντηση με τον Βέρνερ Φάινμαν θα γίνει στη Βιέννη, στις 11:00 π.μ. τοπική ώρα, και πραγματοποιείται κατόπιν προσκλήσεως του Καγκελαρίου της Αυστρίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει μετά το πέρας των συναντήσεών του στην Αθήνα.