9 Φεβρουάριος 2015, 07:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2015, 23:44

Θυελλώδεις βοριάδες, χιόνια και παγετός

  • Θυελλώδεις βοριάδες, χιόνια και παγετός

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής και βόρειας χώρας, προβλέπει για σήμερα Δευτέρα η ΕΜΥ. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα πλήξουν τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές κυρίως της ανατολικής και νότιας χώρας. Σταδιακή επικράτηση θυελλωδών βορείων ανέμων οι οποίοι θα φθάσουν τα 8 με 9 και βαθμιαία στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Αναλυτικά:

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρη καταιγίδα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, μετά το μεσημέρι στα ημιορεινά και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα.  Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 μποφόρ, ενισχυμένοι βαθμιαία σε 6 με 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά από το απόγευμα θα σημειώσει σημαντική πτώση.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές κυρίως στα ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Σε Μακεδονία και Θράκη περιμένουμε νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές, τη νύχτα όμως θα ασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 και το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Από τη νύχτα θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές στα ορεινά και τα ημιορεινά ενώ βαθμιαία θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη και από το μεσημέρι θα σημειώσει σημαντική πτώση.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο, αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά, ημιορεινά καθώς και τα πεδινά της Θεσσαλίας. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές βροχές και στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακά από το μεσημέρι χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στα νότια δυτικοί με την ιδία ένταση. Σταδιακά θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 και στα ανατολικά και νότια 9 και από το βράδυ τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Σημαντική πτώση θα σημειώσει από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Σε Κυκλάδες και Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Από το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 5 με 7 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία στις Κυκλάδες θα στραφούν σε βορείους 7 με 9 και τη νύχτα τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ θα σημειώσει σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Από το βράδυ θα σημειωθούν κατά τόπους χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 ενισχυμένοι σταδιακά σε 7 με 9 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Θα σημειώσει σημαντική πτώση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.