8 Φεβρουάριος 2015, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2015, 10:09

Gazprom: Από πού θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream

  • Gazprom: Από πού θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο επικεφαλής της διοίκησης του ρωσικού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ συζήτησαν χθες την πορεία υλοποίησης του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία μέσω του Ευξείνου Πόντου. Οι δύο άνδρες πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τη σχεδιαζόμενη διαδρομή στο χερσαίο τμήμα του αγωγού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Gazprom, οι δύο πλευρές προσδιόρισαν τα θεμελιώδη κομβικά σημεία διέλευσης του αγωγού και μια σειρά από τεχνικά θέματα, που σχετίζονται με τη διαδρομή στο έδαφος της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο όγκος του ρωσικού αερίου, που θα είναι «παραδοτέο» στα σύνορα με την Ελλάδα θα φθάσει τα 47 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Σύμφωνα με την Gazprom, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει υποδομές στο έδαφος της ΕΕ, κατά τη σχεδίαση ελήφθη υπ' όψη η αυξημένη κατανάλωση στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Στην Ελλάδα θα μπαίνει από το σημείο Έψιλα

Όπως προκύπτει από τη συνάντηση των δύο πλευρών, ο υποθαλάσσιος αγωγός θα «βγαίνει» στη στεριά στον οικισμό Kαγιάκεϊ, σημείο παροχής του αερίου για τους Τούρκους καταναλωτές θα είναι το Λιουλέ-Μπουργκάς, ενώ ο συνοριακός κόμβος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει προσδιοριστεί να κατασκευαστεί στο σημείο Έψιλα.

Το συνολικό μήκος του αγωγού θα φθάνει τα 180 χλμ. και αναμένεται η κατασκευή του να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2016. Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η απόκτηση των αδειών ανιχνευτικών-γεωλογικών εργασιών στο νέο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.