7 Φεβρουάριος 2015, 21:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2015, 21:45

Τι θα πει στις προγραμματικές δηλώσεις ο Τσίπρας

  • Τι θα πει στις προγραμματικές δηλώσεις ο Τσίπρας
    Φωτ.: Αλέξανδρος Μπελτές ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αύριο Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του για τον οδικό χάρτη της κυβέρνησής του, τόσο για τη συμφωνία με τους εταίρους, όσο και για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του. 

Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή θα κινηθούν, όπως συμφωνήθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε επί τέσσερις ώρες σήμερα, σε δύο επίπεδα:

  • Μέχρι το τέλος Ιουνίου, όσο δηλαδή και το «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητάει η κυβέρνηση από τους εταίρους και
  • Σε επόμενο επίπεδο τρεισήμισι χρόνων.

Ποιοι είναι οι τρεις άξονες

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις των εταίρων στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και ότι θα φανούν αξιόπιστοι στο εκλογικό σώμα. «Δεσμευόμαστε από τη λαϊκή εντολή» δηλώνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως οι άξονες των προγραμματικών δηλώσεων είναι τρεις:

  1. Η εφαρμογή του προγράμματος ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης
  2. Η επανεκκίνηση της οικονομίας και
  3. Ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, με πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ - αύξηση του αφορολόγητου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις εξαγγελίες Τσίπρα είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. 

Σταδιακά θα έρθει και η αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ όπως είχε εξαγγείλει και προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, η επαναφορά του στα 751 ευρώ προσδιορίζεται τον Μάϊο ή τον Ιούνιο και αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Ακόμη, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό αναμένεται να υπάρξουν κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επαναπρόσληψη των απολυμένων 3.800 του Δημοσίου

Επίσης, άμεση αναμένεται να είναι η επαναπρόσληψη των απολυμένων του Δημοσίου. Αυτοί ανέρχονται σε 3.800 ανθρώπους, στους οποίους είχε αναφερθεί και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. Όταν η κυβερνητική πηγή ρωτήθηκε για το θέμα της ρευστότητας, απάντησε πως «όλα αντιμετωπίζονται σε πραγματικό χρόνο».

Αλλαγές θα ανακοινωθούν και στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να καταργηθεί η διάταξη και να συνδεθούν οι δόσεις με το εισόδημα του οφειλέτη. Όπως τονίζεται από το Μαξίμου, ότι πει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, αυτό θα ειπωθεί και στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία.