6 Φεβρουάριος 2015, 23:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2015, 00:46

Νέο τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα

  • Νέο τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα

Περιθώριο μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου έχει η Ελλάδα για να υποβάλει αίτημα παράτασης του προγράμματος διάσωσης, εάν θέλει η ευρωζώνη να συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Θα ακούσουμε την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους, πώς θέλουν να προχωρήσουν με το τρέχον πρόγραμμα» είπε, ενώ στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα έχει την τελευταία ευκαιρία να αιτηθεί παράταση της διάσωσης αφού κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστούν επικύρωση της όποιας συμφωνίας από τα Κοινοβούλια τους.

Κατά τη συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής του Εurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας φέτος, λέγοντας απλώς ότι η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να επιβιώσει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την ευρωζώνη εάν λάβει πολύ συνετές αποφάσεις δαπανών. 

«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από… τη στάση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε. «Εάν είναι συνετοί στον προϋπολογισμό τους, εάν λάβουν τα σωστά είδη μέτρων, είμαι βέβαιος ότι οι αγορές, οι νομισματικές αρχές και οι πολιτικοί θα έχουν πολύ εμπιστοσύνη σε αυτούς». 

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι ενώ οι μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της διάσωσης, είχαν επιζήμιο αποτέλεσμα στην Ελλάδα κοινωνικά, απέδωσαν καρπούς επειδή επανέφεραν τη χώρα στην οικονομική ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα.