6 Φεβρουάριος 2015, 23:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2015, 23:43

Ιστορική λειτουργία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Σμύρνη

  • Ιστορική λειτουργία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Σμύρνη
  • Ιστορική λειτουργία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Σμύρνη

Χρειάστηκε να περάσουν 100 χρόνια για να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή η πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Βουκόλου, τη μοναδική ρωμαίικη εκκλησία που διασώθηκε το 1922, στην περιοχή Μπασμανέ της Σμύρνης.

Η Θεία Λειτουργία έγινε σε κλίμα κατάνυξης και χοροστατούντος του ιδιαιτέρως συγκινημένου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο χώρο που άλλοτε χρησιμοποιούνταν για πρόβες σε έργα όπερας ή ως μουσείο με εντολή του Μουσταφά Κεμάλ.

Μιλώντας ο Πατριάρχης, αναφέρθηκε στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων, ακόμα κι αν αυτοί πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες.

«Σε πολλά μέρη του πλανήτη, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί κι Εβραίοι ζουν αρμονικά. Η διαφορετικότητα στη θρησκεία είναι πλέον αποδεκτή σε πολλές χώρες. Εμείς είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το παράδειγμα της καλής συνύπαρξης. Αυτό το παράδειγμα έδωσαν σήμερα και οι Σμυρνιοί που μας υποδέχτηκαν με τόση αγάπη και φροντίδα. Παρακαλούμε συνεχίστε να φροντίζετε και να μεριμνάτε για τις μικρές διαφορετικές κοινότητες και μειονότητες της Σμύρνης. Οι αδελφοί μας στην Κωνσταντινούπολη μας έχουν αγκαλιάσει και το ίδιο αποζητούμε κι εδώ», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε την Σμύρνη «πόλη της δημιουργίας και της ευημερίας, αλλά και του θρύλου και του πόνου , του σπαραγμού και της οδύνης». «Βρισκόμεθα ενώπιον των μαρτύρων και της μαρτυρίας» πρόσθεσε για να συνεχίσει λέγοντας ότι κι αν, κατά τον Σμυρναίο Σεφέρη «κάθε απομεινάρι (στη Σμύρνη) περνάει απαρατήρητο», για μας, συνέχισε με τρεμάμενη φωνή, τους κληρονόμους της μνήμης και της ιστορίας, κατά την Σμυρναίαν Ξανθίππη Αναστασιάδου, «το απομεινάρι αυτό χρειάζεται σεβασμό και ευαισθησία, προσεκτική επισήμανση καὶ της τελευταίας πέτρας... κάθε άλλη αντιμετώπισης μοιάζει με ύβρη και βλασφημία».

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πάρα πολλοί απόγονοι προσφύγων, που πήγαν στη Σμύρνη από την Ελλάδα, αλλά και μέλη της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης

Κατά την ομιλία του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σμύρνης, Αλί Κοτζάογλου, ο οποίος ήταν παρών στην Θεία Λειτουργία, για τη διάσωση του ναού του Αγίου Βουκόλου και την ανακαίνισή του.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία, που πήρε πριν ενάμιση χρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επανασυστήσει την Ορθόδοξη κοινότητα Σμύρνης και να τοποθετήσει ιερατικό προϊστάμενο τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή.

«Είμαστε εδώ στη Σμύρνη, λίγοι, αλλά και αμέτρητοι, αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, ελπίζουμε, είμαστε μια συνέχεια, ή η συνέχεια...» τόνισε ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πάρα πολλοί απόγονοι προσφύγων, που πήγαν στη Σμύρνη από την Ελλάδα, αλλά και μέλη της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης.

Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Μητροπολίτης Κορωνείας (Εκκλησία Ελλάδος) Παντελεήμων, ο οποίος είναι Μικρασιατικής καταγωγής.

Επίσης, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη Θεόδωρος Ν. Τσακίρης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος κοινώνησε κιόλας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ο πρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων Γιώργος Αρχοντάκης.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση της εικόνας των τριών μεγάλων Αγίων, Βουκόλου, Πολυκάρπου και Φωτεινής της Σμύρνης .

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε στον προαύλιο χώρο του ναού μία μυρτιά και άναψε ένα καντήλι στο σημείο, που κατά την παράδοση ήταν ο τάφος του Αγίου Βουκόλου.