6 Φεβρουάριος 2015, 19:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2015, 19:02

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ δεν αναγνωρίζει τον επίσημο μουφτή και θέλει όχι ένα, αλλά πολλά τζαμιά στην Αθήνα

  • Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ δεν αναγνωρίζει τον επίσημο μουφτή και θέλει όχι ένα, αλλά πολλά τζαμιά στην Αθήνα

Όχι ένα αλλά πολλά τζαμιά θα πρέπει να κατασκευαστούν στην Αθήνα. Αυτό πιστεύει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ, και το δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Στη συνέντευξή του αμφισβήτησε επίσης τον επίσημο μουφτή που έχει διοριστεί από το ελληνικό κράτος βάσει νόμων, και τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης του εκλεγμένου από τη μειονότητα (παράνομου) μουφτή!

Στη συνέντευξή του στον Αλί Οζτούρκ ο Ζεϊμπέκ εξέφρασε τη λύπη του «να μην υπάρχει τζαμί στην Αθήνα, η οποία φιλοξένησε την Ολυμπιάδα του 2004», μια πόλη «όπου ζουν περίπου 700.000 μουσουλμάνοι και οι άνθρωποι αυτοί προσεύχονται στα υπόγεια και σε ανθυγιεινούς χώρους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης ότι το κόμμα του έχει «άλλη άποψη για τις θρησκείες. Τις σέβεται όλες», και σε αυτήν τη λογική «η κυβέρνησή του θα δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Για τους μουφτήδες ο Ζεϊμπέκ είπε: «Δεν αναγνωρίζουμε τους μουφτήδες που τοποθέτησε το ελληνικό κράτος. Το κράτος δεν έκανε διάλογο για το θέμα αυτό [...] Φυσικά ο λαός έδωσε μόνος του τη λύση. Έχει τον μουφτή που εξέλεξε ο ίδιος. Έτσι, υπάρχει ο μουφτής που εξέλεξε ο λαός και ο μειονοτικός που τοποθέτησε το κράτος. Το κράτος κάνει τη δουλειά του με τοποθετήσεις και ο λαός με την εκλογή του. Αν το κράτος αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μειονοτικούς, αυτό θα μας ευχαριστήσει. Εμείς θέλουμε να τους εκλέγουμε...

»Το κράτος πρέπει να σεβαστεί την επιλογή του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα».

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ μίλησε στους γείτονες και για «προβλήματα στην εκπαίδευση της μειονότητας» στη Θράκη, διατυπώνοντας ειδικότερα παρατηρήσεις για τη δίγλωσση εκπαίδευση.

«Με τη μέθοδο αυτή δεν μαθαίνουν σωστά ούτε τα ελληνικά ούτε τα τουρκικά. Αυτός ήταν ο στόχος των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να πέσει το επίπεδο εκπαίδευσης στα μειονοτικά σχολεία, για να επιλέγουν τα παιδιά της μειονότητας τα ελληνικά δημοτικά και να κλείσουν τα μειονοτικά».

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ υποσχέθηκε επίσης να ασχοληθεί με το θέμα της «εθνικής ταυτότητας του λαού μας», συνδέοντάς το μάλιστα με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεση της αυτόκλητης «Τουρκικής Ένωσης» αλλά και της βακουφικής περιουσίας της μειονότητας.