«Δεν κάνουμε δάνεια-γέφυρες», δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ

  • Οι θεσμοί παραμένουν στην Ελλάδα, μέχρι να φύγουν
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με αρκετές ώρες καθυστέρηση μετά την επίσημη επιβεβαίωση για το άτυπο Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, και αφού είχαν προηγηθεί διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε και επίσημα στην ευρωπαϊκή πίεση.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη Τσίπρα, Βαρουφάκη, Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Σταθάκη με θέμα τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυριακής και τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους υπουργούς, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Ευπρόσδεκτη και αναμενόμενη εξέλιξη» χαρακτηρίζει το Eurogroup το Μέγαρο Μαξίμου, και συμπληρώνει ότι είναι μια ευκαιρία για να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. «Όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ντάισελμπλουμ: Η Ευρωζώνη δεν θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για μια συμφωνία βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος.

Από τη μεριά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ βλέπει το Eurogoup σαν ένα πρώτο βήμα «για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες». Αν και ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει «υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές», εντούτοις ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «δεν κάνουμε δάνεια-γέφυρες».