Εκατομμύρια μικρόβια (τα πιο πολλά άγνωστα) κάνουν… πάρτι στα μετρό

  • Εκατομμύρια μικρόβια (τα πιο πολλά άγνωστα) κάνουν… πάρτι στα μετρό
    Φωτ.: Rajarshi MITRA (Flickr)

Είναι αόρατα αλλά πανταχού παρόντα. Στα δε μετρό του πλανήτη, εκατομμύρια από αυτά κάνουν κυριολεκτικά πάρτι! Ο λόγος για τα μικρόβια, που αν και τα περισσότερα είναι άκακα, περίπου ένα στα δέκα είναι παθογόνα. Τα πιο περίεργο όμως είναι ότι ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό τους είναι τελείως άγνωστα στους επιστήμονες.

Αμερικανοί επιστήμονες παίρνοντας δείγματα από το μετρό της Νέας Υόρκης δημιούργησαν τον πρώτο αναλυτικό μικροβιακό «χάρτη». Σχεδόν τα μισά DNA του δείγματος δεν ταιριάζουν με κανέναν γνωστό οργανισμό, ενώ μεταξύ των γνωστών μικροοργανισμών ήταν τα βακτήρια και όχι (όπως πιστεύουν πολλοί) οι ιοί της γρίπης που αποτελούσαν μόλις το 0,03% του δείγματος.

Αν και οι ερευνητές σπεύδουν να καθησυχάσουν τους χρήστες του μετρό λέγοντας ότι δεν είναι ανάγκη να αποφεύγει κανείς το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς ή να φοράει γάντια, εντούτοις δεν αποκλείουν ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος κάτι.

Από τα γνωστά βακτήρια, η πλειονότητα (57%) που υπάρχει στις επιφάνειες του μετρό δεν έχει ποτέ συνδεθεί με κάποια ανθρώπινη πάθηση, ενώ το 31% αφορά «οπορτουνιστικά» βακτήρια που θα μπορούσε να γίνουν επικίνδυνα μόνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Οι άνθρωποι δεν κοιτάζουν μια χειρολαβή του μετρό και σκέφτονται ότι σφύζει από ζωή. Όμως, μετά από αυτή την έρευνα, θα έπρεπε να το σκέφτονται», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Κρίστοφερ Μέισον, γενετιστής του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Η έρευνα έδειξε ότι τα μικρόβια έχουν… προτιμήσεις ανάμεσα στις διάφορες γραμμές του μετρό!

Αφενός δεκάδες είδη τους είναι μοναδικά σε συγκεκριμένες περιοχές των συρμών και πουθενά αλλού. Αφετέρου, υπάρχει διαφορετική ποικιλία μικροβίων στις διαφορετικές γραμμές του μετρό. Κάποιες γραμμές που διασχίζουν συγκεκριμένα προάστια έχουν περισσότερα μικρόβια – στη Νέα Υόρκη αυτή είναι το Μπρονξ. Όσο πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές διασχίζει ένας συρμός, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων διαθέτει.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον η ανάλυση μικροβίων του μετρό θα βοηθήσει στην ακριβέστερη πρόβλεψη επερχόμενων επιδημιών, στην καλύτερη προστασία από βιολογική τρομοκρατία και γενικά στη δημόσια υγεία.