6 Φεβρουάριος 2015, 15:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2015, 15:49

Υπουργείο Οικονομικών: Μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό

  • Βόμβα Βαρουφάκη για φόρο στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ!
    Φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από το… κεφάλι της κυβέρνησης, που θα πάει στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης σχεδόν με το πιστόλι στον κρόταφο. Άλλωστε, ακόμα και αν δεν είναι δυνατό να ληφθούν αποφάσεις στην έκτακτη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας, η Ελλάδα είναι το μοναδικό θέμα στην ατζέντα.

Το Βερολίνο –διά του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε– ζητά από την Αθήνα να παρουσιάσει τις προτάσεις της «για το πώς πρέπει να συνεχιστούν τα πράγματα». Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η νέα ελληνική πρόταση θα δομηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα οριστικοποιηθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο. Επισημαίνουν όμως ότι οι εταίροι θα πιέσουν για την εφαρμογή και την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.

«Ο Βαρουφάκης θα το πάει μέχρι τέλους, δεν γίνεται να υπογράψουμε», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro-working Group (που προετοιμάζει το Eurogroup) βάζει κυριολεκτικά το μαχαίρι στο λαιμό της ελληνικής αντιπροσωπείας. «Ακόμα και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές όταν είδαν τη σκληρή γερμανική στάση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Δευτέρα και Τρίτη συναντώνται οι G20 στην Κωνσταντινούπολη. Επισήμως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, χωρίς όμως να αποκλείεται να συζητηθεί.

Με την ελληνική πλευρά να ζητά την παραμονή στην Ευρωζώνη και τη χρηματοδότηση-γέφυρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι «το μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος που είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο».

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τον κύκλο επαφών που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Παρόντες στη σύσκεψη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.