24 Ιούνιος 2013, 08:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:28

Η μυστική συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου και η συμφωνία

  • ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Έσονται εις σάρκαν μία

Η μυστική συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Ε. Βενιζέλο έγινε νωρίς χθες και φαίνεται πως οι δύο άνδρες κατέληξαν στα υπουργεία που θα αναλάβει κάθε πλευρά, ενώ έπεσαν και οι προτάσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν κάθε υπουργείο.

Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν σε έναν ευρύ ανασχηματισμό και όχι σε έναν ανασχηματισμό ανάγκης, λόγω της αποχώρησης των υπουργών της ΔΗΜΑΡ.

Τώρα το κλειδί είναι η τελική απόφαση του Ε. Βενιζέλου ως προς το εάν θα μπει στην κυβέρνηση ή όχι. Η είσοδός του και το υπουργείο που θα αναλάβει θα κρίνουν πολλά και ως προς τα άλλα πρόσωπα καθώς θα προκαλέσει αρκετές “καραμπόλες”.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως φαίνεται να επιθυμεί να αναλάβει 3 με 4 από τα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία, ενώ συνολικά φαίνεται ότι θα υπουργοποιηθούν 6 με 7 πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ.

Εκτός από τις τέσσερις θέσεις που έχουν “χηρέψει” “παίζουν” και τουλάχιστον δύο ακόμη θέσεις υπουργών που λόγω βέτο απ' την πλευρά του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως αλλάζουν. Έτσι αναμένονται αλλαγές τόσο στο υπουργείο Εργασίας, ενώ και ο κ. Κεδίκογλου φαίνεται πως πάει προς αντικατάσταση.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η νέα θέση υφυπουργού που θα αναλάβει το θέμα της ΕΡΤ και έτσι όλα δείχνουν ότι αυτός ο ανασχηματισμός ξεκινάει από τουλάχιστον επτά αλλαγές.

Αλλαγή ίσως έχουμε και σε υπουργεία όπως το Εξωτερικών και το Άμυνας. Εδώ “παίζει” το όνομα του κυρίου Βενιζέλου. Ο Α. Σαμαράς δεν επιθυμεί αλλαγή στο πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. Και έτσι ο κ. Αβραμόπουλος μοιάζει αμετακίνητος, έτσι ίσως ο κ. Βενιζέλος αναλάβει για ακόμη μια φορά στην πολιτική του καριέρα το συγκεκριμένο υπουργείο.

Στους αμετακίνητους θα πρέπει να συγκαταλέγεται και ο κ. Στουρνάρας, όμως υπάρχει μια σειρά υπουργών που μάλλον δεν πρέπει να νιώθουν πολύ σύγουροι για τη θέση τους. Αλλαγή αναμένεται στο σχήματα του υπουργείου Υγεία και αυτή δεν φαίνεται πως αφορά μόνοσ τη θέση της κ. Σκοπούλη καθώς η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως έχει προκαλέσει εξελίξεις, ενώ αλλαγές αναμένονται και στο Ναυτιλίας.

Παράλληλα δημιουργούνται άλλες δυο θέσεις υπουργών με αυτόνομα χαρτοφυλάκια καθώς γίνονται και πάλι αυτόνομα τα υπουργεία Πολιτισμού και Μεταφορών – Υποδομών.

Σε ό,τι αφορά στα ονόματα που ακούγονται περιλαμβάνονται αυτά των κυρίων Βορίδη, Χατζηδάκη και Μιχελάκη για τη θέση του Σ. Κεδίκογλου, ενώ προς υποπυργοποίηση απ' τη ΝΔ φαίνεται προς βαδίζουν οι οι Μάκης Βορίδης για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή Εσωτερικών, Κυριάκος Μητσοτάκης για το υπυργείο Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης για το υπουργείο Ναυτιλίας ή Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να προτείνει την υπουργοποίηση του Μ. Χρυσοχοϊδη, του Π. Κουκουλόπουλου, της Φ. Γεννηματά, του Γ. Μανιάτη και του Φ. Σαχινίδη.

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν το ΠΑΣΟΚ να παίρνει 6 ή 7 υπουργεία, και συγκεκριμένα τα Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ενέργειας, Εργασίας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Εξωτερικών στην περίπτωση που το επιλέξει ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: newsit.gr