«Από το 1963 έχουμε να δούμε τέτοιες πλημμύρες στα Λαγυνά» (φωτο-βίντεο)

  • «Από το 1963 έχουμε να δούμε τέτοιες πλημμύρες στα Λαγυνά» (φωτο-βίντεο)
    Λαγυνά Έβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)
  • «Από το 1963 έχουμε να δούμε τέτοιες πλημμύρες στα Λαγυνά» (φωτο-βίντεο) 2
    Λαγυνά Έβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

Στο έλεος των νερών του ποταμού Έβρου βρίσκονται από το πρωί οι παραποτάμιες περιοχές, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει, κυριολεκτικά, κόκκινος συναγερμός. Η θραύση του κεντρικού αναχώματος βόρεια του Σουφλίου είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα Λαγυνά, ενώ τα ξημερώματα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και οι 59 κάτοικοι του χωριού Πόρος.

«Από το 1963 έχουμε να βιώσουμε τέτοια κατάσταση στα Λαγυνά, με τη βασική διαφορά όμως ότι τότε δεν υπήρχαν αναχώματα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λίτσα Κακαλή η οποία είδε, όπως και πολλοί άλλοι, τα ορμητικά νερά του Έβρου να εισβάλλουν στο σπίτι της.


Οι καμπάνες στα Λαγυνά χτυπούν ειδοποιώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση κοντά στους οικισμούς Καστανέων, Μαρασίων, Ελιάς, Άρζου και Καναδά. Ωστόσο, μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις όχθες του Έβρου και του Άρδα βρίσκονται κάτω από το νερό

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: «Απόλυτη προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή. Έχω ενημερωθεί για τα προβλήματα του Έβρου».

Στο Πύθιο η στάθμη των υδάτων είναι στα 6,05μ. (με όριο συναγερμού τα 5,70μ.), στο Πέταλο τα νερά είναι στα 7,25μ. (με όριο συναγερμού τα 6μ.) και στους Κήπους στα 7,80μ. (με όριο συναγερμού τα 6,40μ.).

Αδύνατη είναι η διέλευση οχημάτων στο σημείο όπου ο Έβρος ενώνεται με τον παραπόταμό του Ερυθροπόταμο, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται από τον βόρειο κόμβο Διδυμοτείχου. Κλειστή συνεχίζει να παραμένει από την Κυριακή η γέφυρα της Αδριανούπολης, με απόφαση των τουρκικών Αρχών. Τα νερά έχουν καλύψει και τη σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, και τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με λεωφορεία του ΟΣΕ.