6 Φεβρουάριος 2015, 13:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2015, 13:36

Με ρεκόρ ψήφων εκλέχθηκε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων η Ζωή Κωνσταντοπούλου

  • Με ρεκόρ ψήφων εκλέχθηκε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Λίγα λεπτά μετά την εκλογή της (με αριθμό ψήφων - ρεκόρ μάλιστα) στη θέση της Προέδρου της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε το στίγμα της με βολές στην απερχόμενη κυβέρνηση και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στην τοποθέτησή της ήταν καταπέλτης, προαναγγέλοντας μια κοινοβουλευτική περίοδο αρκετά ενδιαφέρουσα. Η νέα Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε τη διερεύνηση από τη Βουλή όλων των σκανδάλων, από την υπόθεση της Siemens και των εξοπλιστικών μέχρι τη λίστα Λαγκάρντ. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δήλωση Σόιμπλε για τον Χριστοφοράκο, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει εξαντλήσει τα νομικά της όπλα στην υπόθεση και ότι η διαφθορά δεν είναι μόνο θέμα του κάθε κράτους αλλά όλης της ΕΕ.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι θα σταματήσει η βροχή τροπολογιών, οι πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε άσχετα νομοσχέδια, και ότι ο πρωθυπουργός θα είναι παρών να απαντά, όχι όπως γινόταν στο παρελθόν, στοχοποιώντας τον Αντώνη Σαμαρά. Επίσης ανήγγειλε ότι άμεσα θα συσταθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις κατοχικές αποζημιώσεις. Μάλιστα τόνισε ότι θα διεκδικήσει να εξοφληθεί αυτό το χρέος της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Η νέα Πρόεδρος εξελέγη με 235 ψήφους σε σύνολο 298 παρόντων βουλευτών. Σύμφωνα με την καταμέτρηση, 61 βουλευτές ψήφισαν «λευκό», ενώ υπήρξαν και δύο άκυρα ψηφοδέλτια. Όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Τραγάκης, τα 235 «ναι» στην υποψηφιότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου αποτελούν αριθμό-ρεκόρ.

Η ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί, με την ορκωμοσία των Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου. Υπενθυμίζεται ότι κατά την ορκωμοσία των βουλευτών χθες, Πέμπτη, οι  Βαρουφάκης και Τσακαλώτος βρίσκονταν στο Βερολίνο. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων.